Musa o zakonu o sukobu interesa: Bitno je pokazati transparentnost

08.10.2021.

12:05

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Musa: Bitno je da se pokaže transparentnost

Musa: Bitno je da se pokaže transparentnost

Foto: Studio 4/Ilustracija / HRT/Shutterstock

Anamarija Musa s Pravnog fakulteta u Zagrebu u Studiju 4 govorila je o novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

Dugo očekivane izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa danas su u javnom savjetovanju. Njima se unaprjeđuje sustav kontrola, uvode se strože sankcije, i proširuje se krug dužnosnika koji moraju objaviti podatke o svojoj imovini. Anamarija Musa bila je dio pravne skupine koja je radila na dugoočekivanom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa i njegovim izmjenama.

- Radi se o novom nacrtu zakona, ali se temelji uglavnom na prethodnom zakonu u koji je unesen niz izmjena da bi se ojačao sustav zaštite javnog interesa u slučaju sukoba interesa i drugih nedozvoljenih ponašanja svih oni koji obnašaju neke javne dužnosti. Uneseno je nekoliko novina, prije svega proširenje kruga obveznika. Najvažnije je da se sad u krug onih koji su dužni postupati po tom zakonu uključuju i oni koji vode trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu i u vlasništvu lokalnih jedinica. To je oko tisuću tijela koja su do sad bila zaštićena i ispod radara, nije bilo velike transparentnosti što se tiče pojedinaca i kako oni obnašaju te funkcije.

Druga grupa na koju se širi, kaže Musa, različite su agencije i javne ustanove, i isto tako pojedine ustanove koje imaju pojačane korupcijske rizike, i to u području prometa, u području zaštite okoliša i nacionalnih parkova, i zdravstvene ustanove.

- Druga stvar što se tiče kruga obveznika je da se zakonom predviđa da će za lokalne vijećnike biti doneseni posebni kodeksi ponašanja koje će njihova tijela nadzirati. Mislim da je u dosadašnjoj verziji zakona bila problematična obaveza svih da deklariraju interes koji imaju u određenom postupku i odluci. Ovo se spočitavalo mnogim visokopozicioniranim političarima dosad, naglašava Musa.

- U osnovi, sada je obveza da svatko kad se nađe u situaciji da se nešto odlučuje, mora reći ima li poslovni odnos s nekom osobom i ima li ta druga osoba nekakve koristi. Ne znači automatski da se radi o sukobu interesa ili korupciji, ali je važno da se otvori transparentnost tog postupka, zaključila je Anamarija Musa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!