11:48 / 03.03.2018.

Autor: I.B./HRT

Musa: Vidljiv je trend poboljšanja

-

-

Foto: - / -

"Načelno razina transparentnosti je veća. Naravno, još ima prostora za poboljšanje", istaknula je u Intervjuu tjedna Ana Marija Musa, povjerenica za informiranje.
Globalni Dan otvorenih podataka, koji je obilježen konferencijom 2. ožujka, prilika je da se postavi dijagnoza o kvaliteti pristupa informacijama u Hrvatskoj. Koliko su građani zadovoljni dostupnošću informacija, koliko se koriste svojim pravaim da budu informirani? Jesu li hrvatske institucije otvorene i dostupne? Kako je prošlo gotovo pet godina mandata povjerenice za informiranje? Odgovore na ta pitanja potražili smo od gošće emisije HR-a Intervju tjedna Ane Marije Muse, povjerenice za informiranje.

Smatra da je došlo do pomaka. "Načelno razina transparentnosti je veća. Naravno, još ima prostora za poboljšanje. Oko 20.000 zahtjeva godišnje građani podnesu. Od njih, mi dobijemo 600 žalbi godišnje, pa bih rekla da nije toliko crno", rekla je.

Najveći problem s transparentnošću imaju lokalne jedinice. Ima jako puno malih općina koje gotovo da nisu čule za ovu obvezu. Dok su ministarstva u svom redovitom postupku povećala svoje postupanje - lakše daju informacije.

"Kada nekomu bude uskraćena informacija, može se obratiti nama sa žalbom. Mi donosimo rješenje treba li informacija biti dostupna i onda strana koja nije zadovoljna može pokrenuti tužbu pred Upravnim sudom. Mi smo imali do ove godine u prosjeku 30-ak tužbi na sudu. U četiri godine, za dvije je službe sud rekao da nismo bili u pravu", istaknula je.

Istaknula je da javnost obično ima dva problema - jedno je uskrata informacija, a drugo metajezik službi. "Najčešće se informacije uskraćuju zbog osobnih podataka ili zato što je nešto poslovna tajna. U posljednje vrijeme se pozivaju i na zloupotrebu prava, no to su vrlo rijetko u pravu", rekla je.

Komentirajući zanimanje javnosti za donošenje Lex Agrokor, rekla je da to nije bio jedini takav slučaj. "Tko radi na zakonu je javna informacija. U tome i jest poenta demokratske procedure - da možete kontrolirati kako je donesen neki propis i tko je sve sudjelovao u njegovoj izradi", istaknula je.

"Po zakonu su sva tijela dužna provoditi postupak savjetovanja s javnošću. Na portalu e-savjetovanja svatko se može uključiti i dati svoj komentar, ali isto imenom i prezimenom". "Kod nas su se pobrkali lončići - smatra se da ako ste transparentni, da će vas to automatski dovesti u negativnu situaciju", naglasila je.  
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!