Musić Milanović: Tisuću područnih OŠ opremljeno poligonom za tjelesnu aktivnost

04.10.2021.

14:26

Autor: Hina/Vijesti/HRT

Živjeti zdravo

Živjeti zdravo

Foto: Vijesti / HRT

Kroz projekt Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tisuću područnih osnovnih škola diljem Hrvatske koje nemaju sportsku dvoranu opremljeno je posebno osmišljenim Poligonima za tjelesnu aktivnost školske djece, istaknula je u ponedjeljak voditeljica projekta Sanja Musić Milanović.

Podaci ukazuju da je 88 posto djece tjelesno aktivno prije ulaska u osnovnu školu barem sat vremena dnevno, dok je na završetku osnovne škole taj postotak samo 17 posto, istaknula je Musić Milanović na predstavljanju u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Istaknula je kako je od ideje do realizacije projekta, čiji je cilj bio osigurati uvjete za tjelesnu aktivnost djece u školama, prošlo deset godina. Projekt je još 2015. godine krenuo u pilotiranje u 120 osnovnih matičnih škola bez sportske dvorane, a u kolovozu ove godine poligonima opremljeno dodatnih tisuću područnih osnovnih škola koje nemaju sportsku dvoranu, čime je stvoren preduvjet za održavanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

HZJZ je kroz projekt Živjeti zdravo iz Europskog socijalnog fonda osigurao 7.050.000 kuna za nabavu tisuću poligona i provedbu programa, a sve u cilju održavanja zdravlja djece, istaknula je Musić Milanović dodavši da je djeci, posebno u ranoj osnovnoškolskoj dobi, urođeno da se kreću. Posebno je naglasila da je Svjetska zdravstvena organizacija posebno osmišljen set kinezioloških sprava od 25 elemenata potvrdila kao primjer dobre prakse.

U ponedjeljak su na predstavljanju poligona, uz Musić Milanović, sudjelovali su i posebna savjetnica Ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak te glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač.

Paljak je, kao ravnatelj škole koje je sudjelovala u pilotiranju projekta, istaknuo da poligon daje razne kreativne mogućnosti za tjelesnu aktivnost te da djeca pozitivno reagiraju na njega.

Učenici područne škole Češko Selo, OŠ Mate Lovraka Petrinja prezentrali su korištenje poligona ispred HZJZ-a, uz istaknute sportaše Dinu Rađu, Martina i Valenta Sinkovića, Nikolinu Čačič, Darija Šimića, Dubravka Šimenca koji su ih zajedno s kineziologom Marijem Mlinarićem vodili kroz poligon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!