Ministarstvo rada i Hrvatska komora socijalnih radnika osudili napad u Ivancu

20.12.2022.

Zadnja izmjena 14:30

Autor: HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Četrdesetogodišnji muškarac u utorak je u prostore Centra za socijalnu skrb u Ivancu bacio zapaljivu staklenu bocu i pobjegao s mjesta događaja, no ubrzo je uhićen, izvijestila je Policijska uprava varaždinska.

Muškarac je došao do ivanečkog Centra za socijalnu skrb na prvom katu zgrade, razbio staklo na vratima hodnika te u prostore Centra bacio zapaljivu staklenu bocu. Događaju je prethodilo službeno postupanje Centra u području obiteljsko-pravne zaštite djece.

Neslužbeno se doznaje da je muškarcu koji se odlučio ovako obračunati s djelatnicima Centra jutros po žurnoj mjeri oduzeto dijete.

Kako doznaje Hina, djelatnici Centra za socijalnu skrb u Ivancu u trenutku incidenta bili su u svojim uredima pa nitko od njih nije ozlijeđen.

Varaždinska policija poručuje da je nastala materijalna šteta.

Brzom reakcijom policijskih službenika, 40-godišnjak je ubrzo pronađen i uhićen te je odveden u policijsku postaju Ivanec na kriminalističko istraživanje.

- Ponovno se dogodio napad na Centar za socijalnu skrb prilikom izdvajanja djece. Cilj naših radnika je osigurati sigurnost svih, ponajprije djece. Obzirom da se radilo o žurnoj mjeri izdvajanja došlo je do incidenta koji najoštrije osuđujemo. Od 2019. postoji pojačana sigurnost u Centrima za socijalnu skrb. Nitko nije stradao. Počinitelj je uhićen, rekao je resorni ministar Marin Piletić.

Djelatnici uvijek mogu biti više zaštićeni, ustvrdio je ministar.

- Upravo zbog toga što je stručna služba procijenila da treba intervenirati dogodio se incident. Nisu probijenjene sigurnosne barijere u Centru. Sustav funkcionira, rekao je ministar.

Ministarstvo rada i Hrvatska komora socijalnih radnika osudili napad u Ivancu

Ministarstvo rada i socijalne politike te Hrvatska komora socijalnih radnika osudili su u utorak nasilni događaj u Centru za socijalnu skrb Ivanec, pri čemu je Ministarstvo poručilo kako nasilje nikada ne smije biti opravdanje, a Komora kako očekuje reakciju nadležnih tijela.

Resorno Ministarstvo u priopćenju je najoštrije osudilo napad na djelatnike Centra te poručilo kako nasilje nikada ne smije biti opravdanje.

- Stručni radnici Centra za socijalnu skrb Ivanec postupajući u zaštiti dobrobiti djece tijekom prijepodneva izloženi su napadu od strane korisnika u čijoj obitelji su postupali. Napad je izvršen u prostorijama Centra, no na sreću, nitko nije ozlijeđen, izvijestilo je.

Ministarstvo je navelo kako je dužnost sustava socijalne skrbi pružiti sigurnost i zaštititi dobrobit djece, dok radnici u sustavu, vodeći se prije svega stručnošću, empatijom i solidarnošću imaju važnu, ali ponekad i nezavidnu ulogu u skrbi za najranjivije članove našega društva.

Iz Ministarstva su također podsjetili kako je na razini cijele Hrvatske od 2019. godine osigurana mjera tehničko-tjelesne zaštite svih centara za socijalnu skrb u vidu zaštitara, ručnog detektora metala i prolaznog detektora metala.

Osim tehničke zaštite i zaštitarskih usluga, radnici centara za socijalnu skrb su izmjenama i dopunama Kaznenog zakona 2019. godine dobili status službene osobe.

- Time kazneno zakonodavstvo i praksa osiguravaju zaštitu osoba koje su u svom svakodnevnom radu posebno izložene ugrozi od kriminalnog ponašanja, poručili su iz Ministarstva.

HKSR: Očekujemo hitnu reakciju nadležnih tijela, ovo nije prvi put

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika (HKSR) priopćili su kako su zgroženi činom brutalnog nasilja koji se dogodio u Ivancu.

- Hitno smo pokrenuli interne protokole za ovakve situacije i u intenzivnom smo kontaktu s Centrom te kolegama stojimo na raspolaganju za svu potrebnu pomoć, istaknuli su.

Očekuju hitnu reakciju nadležnih tijela te ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića jer ovo nažalost, ističu, nije prvi puta da su izravno napadnuti socijalni radnici, kao i ostali djelatnici Centra za socijalnu skrb Ivanec na svojim radnim mjestima.

SDP: Reformom sustava socijalne skrbi nije osigurana zaštita radnika

SDP je u utorak oštro osudio napad na Centar za socijalnu skrb u Ivancu ustvrdivši kako reformom socijalne skrbi nisu osigurani adekvatni uvjeti rada i zaštita radnika, a Vladu su pozvali da hitno poduzme sve kako bi se radnicima u sustavu socijalne skrbi omogućilo sigurno obavljanje posla.

- Radnici u sustavu socijalne skrbi obavljaju izrazito odgovornu, a ponekad i nezavidnu zadaću u svrhu zaštite najranjivijih članova društva te su posebno ugroženi u obavljanju svojeg posla, a nisu im osigurani adekvatni uvjeti rada i osobna zaštita, iako je to reformom dugo najavljivano, ističe u priopćenju Danka Marić, potpredsjednica SDP-ovog Savjeta za socijalnu politiku.

Apelira na resorno ministarstvo i nadležne institucije da poduzmu sve kako bi se radnici zaštitili.

Predsjednica SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora kaže kako nitko nema pravo uzimati pravdu u svoje ruke i pribjegavati ovakvim nepromišljenim i po život opasnim postupcima, bez obzira slagao se ili ne s odlukama pojedinih ustanova i službi.

I ona poziva Vladu i resorno ministarstvo da hitno poduzmu sve kako bi se radnicima u sustavu socijalne skrbi omogućilo sigurno obavljanje posla i osigurala potrebna zaštita. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!