18:04 / 12.03.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/S.M./HRT

Muškarac koji je došao u dječju bolnicu zaražen je koronavirusom

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Klinici za dječje bolesti kazali su da će ukinuti dijagnostičke pretrage i hospitalizacije koje su odgodive.
Muškarac kojemu je zbog sumnje na zarazu koronavirusom određena samoizolacija jučer je u Kliniku za dječje bolesti Zagreb, u Klaićevoj ulici, vodio maloljetnu kćer na vađenje krvi. Poslije je utvrđeno da je zaražen koronavirusom.

Ravnatelj Klinike, Goran Roić, rekao je da je u vrijeme dolaska muškarca u bolničkom prostoru bilo nekoliko djelatnika.

- Isto tako, u čekaoni je bilo nekoliko roditelja s djecom. Naravno, mi smo sve to konstatirali i prijavili nadležnom zavodu za javno zdravstvo. Oni će sa svoje epidemiološke strane poduzeti potrebne mjere, kazao je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je za središnji Dnevnik HRT-a da muškarac nije znao da ima koronavirus u vrijeme kada je bio u dječjoj bolnici. Doznao je to tek nakon testiranja.

- Osoba je bila pod mjerom samoizolacije i prekršio je tu mjeru. Došao je u zdravstvenu osobu. Nije tada znao da ima koronavirus. Test o zaraženosti je napravio kasnije. Međutim tada je kasno, jer je tad već imao kontakte dok je bio zarazan. Radi se o više zdravstvenih djelatnika i ljudi koji su bili u čekaonici. Epidemiološki izvid je napravljen i sve je pod kontrolom. Okolnosti ovoga slučaja se istražuju i znat ćemo više sutra, rekao je Capak.

U Klinici za dječje bolesti kazali su da će ukinuti dijagnostičke pretrage i hospitalizacije koje su odgodive.

Capak je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite naglasio da je samoizolacija mjera koja bi se mogla navesti kao kućna karantena.

- Osoba koja treba biti u samoizolaciji trebala bi boraviti u svojoj kući i ne izlaziti van. Ne bi smjela ta osoba niti imati nikakve kontakte s ljudima izvan svoje kuće, a s ukućanima kontakti trebaju biti vrlo ograničeni. Svatko od njih o tome dobija uputstvo od sanitarnog inspektora i od epidemiologa. Važnost samoizolacije je strahovito velika zato jer postoji mogućnost da je osoba u inkubaciji jer se možda vratila iz područja gdje bolest slobodno cirkulira. Može biti zaražena virusom, a može biti i širitelj virusa. Ako takva osoba izlazi izvan samoizolacije onda zaražava namjerno drugu osobu. To je i prekršajno i kazneno djelo, rekao je Capak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!