Muškarac se otrovao ugljikovim monoksidom

18.11.2021.

16:28

Autor: Hina/HRT/D.S.

Postavljanje detektora ugljikovog monoksida

Postavljanje detektora ugljikovog monoksida

Foto: Alexander Raths / Shutterstock

Zagrebačka policija izvijestila je da je zbog povećanja koncentracije ugljikovog monoksida u prostorijama doma smrtno stradao muškarac u Križu, stoga građane podsjeća na nužne mjere opreza.

Nesretan slučaj dogodio se između 15. i 17. studenoga u Križu.


Policija je izvijestila kako je u kući najvjerojatnije uslijed istovremenog rada klima uređaja i peći na kruta goriva, odnosno povećanja koncentracije ugljikovog monoksida u prostorijama, smrtno stradao muškarac (62). Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.


Policija podsjeća na mjere opreza


Zagrebačka policija građanima savjetuje da obavezno servisiraju plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) kod ovlaštenih stručnih servisera, da poštuju rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, koje trebaju obaviti dimnjačari, te da redovito čiste ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice.


Između ostalog, građani trebaju provjeriti je li njihov dimnjak oštećen te da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka nema gorivog materijala.


Zapaljiv materijal mora biti dovoljno udaljen od električnih grijalica i žarulja za zagrijavanje prostora te mora biti uklonjen iz prostora kotlovnice. Plinske boce također ne smiju biti u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično). 


Pepeo iz ložišta ne smije se odlagati u vreće, kante ili posude od gorivog materijala, kao ni na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal.


Također, građani trebaju provjeriti i postoji li ventilacija u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila kako bi se spriječila koncentracija plina koja može uzrokovati trovanje ili stvaranje eksplozivne smjese.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!