Muškarci opet klečali i molili, dočekala ih 'Tiha misa'

04.03.2023.

Zadnja izmjena 10:48

Autor: HRT/D.M.

Muškarci opet klečali, dočekala ih 'Tiha misa'

Muškarci opet klečali, dočekala ih 'Tiha misa'

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Na glavnom zagrebačkom trgu i ove subote muškarci okupljeni u sklopu projekta "Muževni budite" molili su krunicu, među ostalim, za čednost u odijevanju i ponašanju žena. I ove je subote organiziran protuprosvjed.

Galerija
Muškarci opet klečali, dočekala ih 'Tiha misa', Foto: Sanjin Strukic /PIXSELL
Muškarci opet mole na Trgu, dočekala ih 'Tiha misa', Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLMuškarci opet klečali, dočekala ih 'Tiha misa', Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLMuškarci opet mole na Trgu, dočekala ih 'Tiha misa', Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLMuškarci opet klečali, dočekala ih 'Tiha misa', Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLMuškarci opet klečali, dočekala ih 'Tiha misa', Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLMuškarci opet klečali, dočekala ih 'Tiha misa', Foto: Sanjin Strukic /PIXSELLMuškarci opet klečali, dočekala ih 'Tiha misa', Foto: Sanjin Strukic /PIXSELL

"Čuo sam da je to molitva za dobrobit društva. Ima nekih stvari oko kojih ne mislim isto, ali globalno sam tu da se molim", "Događa se nešto dobro, jednom riječju pozitivno, miroljubivo, za dobro svakog čovjeka. Zato sam tu, da to svjedočim i da se molim. Znate naše nakane", izjavili su neki od molitelja. 

Udruga Domino i umjetnica Arijana Lekić-Fridrih organizirali su četvrtu skupnu javnu intervenciju “Tiha misa”. Pritom su, kao i svaki put do sada, u javni prostor postavili ruže za žrtve femicida i kao simbol nasilja nad ženama. Ove subote ruže su odnijeli i pred kip Marije Jurić Zagorke. Protuprosvjedu su se pridružili potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović te eurozastupnik Predrag Fred Matić.

- Opet naglašavam da nitko od nas koji smo se tu okupili nema ništa protiv molitve. Međutim, molitva je za mir, ljubav, oprost i milosrđe. To ti ljudi tamo ne rade. Bilo bi čak i dobro da se mole za smanjenje inflacije, da nas HDZ više ne krade. Moliti se protiv toga da djevojke ne nose minice, da gulaš mora biti u podne na stolu - to je degutantno i nije za 21. stoljeće. Onaj koji ih je tamo okupio, vrlo je rezolutan i zaprijetio je s 'Tako mi Boga'. E tako mu Boga neće to napraviti. Nisam ga vidio da je '91. bio tako žestok, izjavio je Predrag Fred Matić.

Umjetnica Arijana Lekić-Fridrih poručila je kako je 'Tiha misa' poruka protiv patrijarhata - za što se ovi muškarci mole. Treći je mjesec i bliži se 8. mart pa u prvom redu stoje umjetnice, koje su ovu vrstu otpora i pokrenule i mogu dovesti do promjene, dodala je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!