08:48 / 04.04.2022.

Autor: Hina/I.B.

Muzej lažnih vijesti pokrenuo kampanju ''Tipkovnica je jača od mača''

Lažne vijesti

Lažne vijesti

Foto: Nokuro / Shutterstock

Muzej lažnih vijesti, web stranica za borbu protiv fake newsa i za razvoj medijske pismenosti, krenula je s informativno-edukativnom kampanjom Tipkovnica je jača od mača, zamišljenom kao e-tečaj na facebooku.

- Cilj ovog projekta je informirati sve zainteresirane o već poznatom fenomenu 'lažnih vijesti' i podsjetiti na važnost medijske i digitalne pismenosti svih građana. U objavama na facebook stranici Muzeja lažnih vijesti moći ćete naći informacije, slike, infografike i priručnike te druge materijale na temu dezinformacija, ističe Lordan Prelog, administrator i voditelj projekta.

Dodaje i kako su dezinformacije, laži i teorije zavjere sve prisutnije u medijima, pogotovo na internetu i društvenim mrežama te da je namjera tečaja pomoći da ih se lakše prepoznaje.

Bavit ćemo se društvenim mrežama, emocijama, predrasudama i propagandom, influenserima i algoritmima zahvaljujući kojima se dezinformacije brzo šire. Uputit ćemo vas na besplatne aplikacije i tehnike koje možete koristiti kako biste brzo i lako provjerili (elemente) vijesti u koju sumnjate, ističe se u ciljevima projekta.

Osim toga, tijekom šest tjedana planiranog projekta moći će se doznati više o tzv. informacijskom poremećaju koji je posljednjih godina utjecao na demokratske procese, smanjio povjerenje javnosti u znanstvenike i novinare te brojnim pojedincima i institucijama zagorčao život često samo jednim klikom, zaključuje Prelog.

Muzej lažnih vijesti, web stranica sa svjedočanstvima novinara i znanstvenika iz područja medija, alatima i tehnikama za razvoj medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja te za prepoznavanje i borbu protiv 'fake newsa', pokrenuta je u listopadu 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!