MVEP: Članstvom RH u UN-u kulminirao je proces međunarodnog priznanja samostalnosti

13:44 / 22.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ujedinjeni narodi

Ujedinjeni narodi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Obilježava se 30. obljetnica članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima, a članstvom u ovoj međunarodnoj organizaciji kulminirao je proces međunarodnog priznanja samostalnosti i ponovne uspostave hrvatske suverenosti i državnosti, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

MVEP je podsjetio da je prvih godina članstva "prioritet hrvatskih diplomatskih napora u UN-u bio na što ranijem okončanju velikosrpske agresije, potvrdi i obrani međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske, zbrinjavanju stotina tisuća hrvatskih prognanika i izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, te osiguranju mirne reintegracije okupiranih područja".

Slijedila je afirmacija Hrvatske na svjetskoj političkoj sceni njezinim aktivnim djelovanjem u brojnim tijelima UN-a.

- Hrvatska je bila nestalnom članicom Vijeća sigurnosti, krovnog tijela UN-a za očuvanje svjetskog mira i sigurnosti, zatim Gospodarskog i socijalnog vijeća, Vijeća za ljudska prava, Komisije za izgradnju mira te brojnih drugih tijela. Posebno priznat i velik doprinos mirovnim operacijama UN-a diljem svijeta dali su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatski policajci te diplomati, dodaje se.

Hrvatska se u tom kontekstu "pretvorila u izvoznicu mira i sigurnosti".

Od početka 2022., Hrvatska je ponovno članica Gospodarskog i socijalnog vijeća za mandatno razdoblje 2022. - 2024. godine, u kojem će se voditi prioritetima koji uključuju provedbu UN-ova Programa održivog razvoja do 2030. godine. Promovirat će koncept "Jednog zdravlja" i povezanost zdravlja ljudi, životinja i bilja, kao i okoliša te ostalih relevantnih sektora u sprječavanju budućih pandemija i otklanjanju štetnih posljedica ove ugroze, ističe se u priopćenju.

Hrvatska je među državama predvodnicama brojnih inicijativa i reformskih procesa u UN-u, od inicijative odgovorne uporabe prava na veto stalnih članica Vijeća sigurnosti, koncepta Odgovornosti za zaštitu (R2P) do različitih inicijativa iz područja unaprjeđenja i zaštite ljudskih prava.

MVEP ističe da globalni izazovi današnjice zahtijevaju "zajednički pristup i napore". "U svojim aktivnostima Hrvatska daje čvrstu potporu multilateralizmu kao obliku globalne suradnje s uređenim međunarodnim odnosima između država, uspostavljenima na pravilima i međusobnom prihvaćanju te poštovanju temeljnih načela na kojima je uspostavljen UN međunarodnom pravu, miru, sigurnosti, vladavini prava te zaštiti ljudskih prava i sloboda".

Hrvatska je u sljedećem razdoblju istaknula kandidature za ponovno članstvo u Komisiji za izgradnju mira, Vijeću sigurnosti te Vijeću za ljudska prava, dodaje Ministarstvo.

Obljetnica hrvatskog članstva u UN-u obilježit će se 29. svibnja u sklopu konferencije "Naslijeđe generacija - 30 godina međunarodnog diplomatskog priznanja Republike Hrvatske" i središnje proslave Dana državnosti te 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, priopćio je MVEP. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!