MVEP o protjerivanju diplomata: Odluka nije legitimna, razmotrit ćemo daljnje korake

17:39 / 27.05.2022.

Autor: HRT

Zgrada MVEP-a

Zgrada MVEP-a

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Danas je u Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije veleposlaniku RH uručena diplomatska nota kojom je zatraženo napuštanje troje diplomata i dvoje administrativno-tehničkih djelatnika.

MVEP naglašava da ova odluka nema legitimnu osnovu budući da je riječ o djelatnicima koji su profesionalno izvršavali svoje dužnosti u okviru Bečke konvencije o diplomatskim i o konzularnim odnosima te budući da je broj djelatnika Veleposlanstva RH trenutno u okvirima pariteta s brojem djelatnika Veleposlanstva RF u Republici Hrvatskoj.

Stoga će, poručuju iz MVEP-a, Hrvatska analizirati ovu odluku ruskih vlasti i razmotriti daljnje korake i postupke.

- Hrvatska nastavlja zajedno sa svojim partnerima voditi principijelnu politiku u pogledu poštivanja međunarodnog prava i osude ruske agresije, kao i pružanju daljnje pomoći Ukrajini, priopćili su iz MVEP-a.

Podsjetimo, Hrvatska je 11. travnja protjerala 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja iz ruskog veleposlanstva zbog brutalne agresiju na Ukrajinu i brojnih počinjenih zločina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!