21:51 / 17.10.2018.

Autor: HRT

MVEP o udaljavanju iz službe Damira Sabljaka

-

-

Foto: - / -

MVEP je objavio priopćenje "vezano uz iznošenje zlonamjernih i netočnih optužbi o nepravednom udaljavanju iz službe djelatnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Damira Sabljaka".
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) priopćilo je da je bivši glavni tajnik ministarstva Damir Sabljak udaljen iz službe jer je objavljivao "netočne i neutemeljene informacije" i time nanio štetu službi vanjskih poslova i povrijedio niz propisa, a ne "zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima", kako su objavili neki mediji.

MVEP je objavio priopćenje "vezano uz iznošenje zlonamjernih i netočnih optužbi o nepravednom udaljavanju iz službe djelatnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Damira Sabljaka".

Dio hrvatskih medija objavio je ranije ovoga tjedna da je Sabljak udaljen iz službe jer je ukazao na korupciju i protupravno trošenje novca u Ministarstvu.
U priopćenju Ministarstva navodi se da je "Sabljak u listopadu 2017. godine dostavio predstavku potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova (Mariji Pejčinović Burić), upućujući na navodne nepravilnosti u radu službe vanjskih poslova".

"Istovremeno s upućivanjem predstavke ministrici, Sabljak je Državnom odvjetništvu RH podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, te istu uputio na niz drugih adresa. Podaci iz spomenute predstavke odnose se na razdoblje 2014. do 2016. godine, odnosno na vrijeme kada su MVEP-om upravljali prethodni ministri", priopćio je MVEP.

Ministarstvo je upozorilo da je "sam Damir Sabljak tijekom 2016. godine obavljao poslove glavnog tajnika u MVEP-u". "Na toj funkciji imao je spoznaje o svemu što je obuhvatio svojom predstavkom, te da je tada to držao potrebnim i utemeljenim, imao je dužnost i ovlasti prijaviti slučajeve koje navodi, a što očigledno nije napravio", tvrdi Ministarstvo.

"Ministrica je odmah, temeljem navedene predstavke, naložila provođenje unutarnjeg nadzora koji je utvrdio sve činjenice u predmetu o čemu su pravodobno obaviješteni Sabljak i Državno odvjetništvo. Ministarstvo je od tada postupalo temeljem zahtjeva Državnog odvjetništva i nadležnih tijela Hrvatskog sabora.

Međutim, Damir Sabljak je, ne čekajući odluku Državnog odvjetništva, u 2018. godini nastavio s javnim objavama neutemeljenih optužbi, zbog čega je u srpnju ove godine, temeljem odredbi Zakona o državnim službenicima, protiv njega pokrenut postupak zbog teške povrede službene dužnosti", priopćeno je.

"U rujnu 2018. godine DORH odbacuje kaznenu prijavu, te o tome obavještava i Sabljaka. Unatoč tome Sabljak i dalje objavljuje netočne i neutemeljene informacije, te protivno propisima neovlašteno objavljuje i službene dokumente MVEP-a. Zbog nanošenja štete službi vanjskih poslova, te povrede niza propisa, 4. listopada 2018. godine je doneseno rješenje o udaljenju Sabljaka iz službe, a za vrijeme trajanja postupka pred Službeničkim sudom", priopćio je MVEP.

"Iz svega navedenog jasno je kako Damir Sabljak nije udaljen iz službe zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima", zaključuje se u priopćenju MVEP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!