MVEP oštro odbacuje tvrdnju Nikole Grmoje

27.02.2019.

11:22

Autor: E.L.S./Hina/HRT

default error photo
S nevjericom smo čitali kako je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković od članova tražio potpisivanje tog obrasca, no povukao ga je nakon javnog pritiska - rekao je Grmoja.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oštro je odbacilo tvrdnje Nikole Grmoje, Mostova zastupnika koji je u Saboru u srijedu zatražio da Vlada "žurno" poništi odluku o kandidaturi ministrice Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Grmoja je ustvrdio da "ministrica mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova RH".

Grmoja je izjavio da je ministrica prije pola godine potpisala Pravilnik o unutarnjem redu Ministarstva u kojem je, kaže, svim zaposlenicima naredila da traže suglasnost za svaki, pa i privatni nastup u medijima, čak i kada pišu objave na društvenim mrežama.

- Ministrica Pejčinović Burić mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva, a ističe ambiciju zauzimanja čelnog položaja u europskoj organizaciji koja nadzire zaštitu tih istih prava. Ministrica nije promašila loptu, promašila je državu! - ustvrdio je Grmoja tražeći od Vlade da žurno poništi odluku o njezinoj kandidaturi.

Takve je pravilnike, dodao je, mogla potpisivati u vladi SR Hrvatske.

- Naučili smo iz europske povijesti koliko je opasno podzakonskim propisima ograničavati ustavna prava na izražavanje, kazao je Grmoja, pa je, 'kao primjer' naveo kako je vlada Adolfa Hitlera u veljači 1933. podzakonskim propisom ograničila Weinmarskim ustavom zajamčeno pravo na izražavanje.

MVEP oštro odbacuje tvrdnje da se Pravilnikom o unutarnjem redu krše Ustavne slobode. Također, navode, potpuno neprihvatljivom nalaze usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća.

MVEP: Vodili smo se praksama drugih država

Iz MVPE-ija tvrde kako se u izradi članka Pravilnika kojim se propisuju nastupi u medijima ministarstvo rukovodilo i praksama drugih europskih država.

Kada se radi o javnim nastupima u medijima, ali i općenito o ponašanju državnih službenika Zakon o državnim službenicima, Etički kodeks državnih službenika i Zakon o vanjskim poslovima, ne prepoznaju razliku između službenog i privatnog, navode u priopćenju i dodaju kako su djelatnici službe vanjskih poslova dužni svakodnevno u službenim, kao i privatnim istupima u medijima, poštivati odredbe gore navedenih propisa, uključujući i Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima.

"To znači da, svakodnevno i stalno, djelatnici službe vanjskih poslova moraju voditi računa da svojim postupanjem, tijekom ili nakon radnog vremena, ne narušavaju ugled državne službe, svoj osobni ugled, propise Republike Hrvatske, kao i propise i običaje drugih zemalja. Nadalje, propisani uvjet za rad na većini radnih mjesta u službi vanjskih poslova je važeći certifikat za pristup tajnim podacima, što znači da djelatnici službe vanjskih poslova, prilikom javnih i privatnih nastupa u medijima, kao i u svakodnevnom postupanju i ponašanju moraju voditi računa i o odredbama Zakona o tajnosti podataka", navodi se u priopćenju.

Stoga se , kažu, ne može tvrditi da se prethodnom suglasnošću za javni nastup u medijima djelatnicima službe vanjskih poslova uskraćuje pravo slobode govora.

"Pravilnikom o unutarnjem redu propisan je način na koji će se provesti odredbe gore navedenih međunarodnih konvencija i nacionalnih propisa. Isto tako, ne može se tvrditi da je prethodna suglasnost za javni nastup 'politička suglasnost'", zaključuje se u priopćenju.

Bačić odgovorio

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ironično je ustvrdio kako razmišljaju da njezinu kandidaturu povuku, a predlože na to mjesto Grmoju i njegovog stranačkog kolegu Miru Bulja.

- Nakon dramatičnog apela kolege Grmoje jutros prilikom izjašnjavanja u ime Kluba Mosta, doista razmišljamo o tome kako bismo povukli kandidaturu Marije Pejčinović Burić i na mjesto glavnog tajnika Vijeća Europe predložili kolegu Grmoju i kolegu Bulja, rekao je Bačić novinarima u Saboru.

Pojašnjavao je i kako je Propisnik o postupanju državnih službenika u Ministarstvu vanjskih poslova o kojem će, kako je rekao, ministrica vjerojatno detaljnije govoriti u svojoj izjavi, u skladu sa Zakonom o državnim službenicima, Etičkim kodeksom i Bečkim konvencijama o vanjskim poslovima i diplomatskim poslovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!