22:57 / 28.01.2021.

Autor: Dnevnik3/HRT

MVEP osudilo propagiranje velikosrpske ideje u Kninu

Zgrada Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Zgrada Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je skandalozan čin teologa Miloša Stojkovića, a koji je bio u izaslanstvu koje je predvodio državni tajnik u srbijanskoj vladi, tijekom posjeta Hrvatskoj. Iako nisu naveli detalje, mediji pišu da je Stojković objavio snimku s kninske tvrđave u kojoj među ostalim slavi tzv. Krajinu.

Ministarstvo smatra da se tim porukama na najgrublji način vrijeđa Republika Hrvatska te propagiraju poražene velikosrpske ideje. 

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije osuđuje skandalozan čin člana izaslanstva predvođenog državnim tajnikom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije tijekom posjeta Republici Hrvatskoj te odašiljanje poruka kojima se na najgrublji način vrijeđa Republika Hrvatska te propagiraju poražene velikosrpske ideje. Posebno izražavamo žaljenje što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila dio službenog izaslanstva iz Republike Srbije, za što očekujemo službenu ispriku i nedvosmisleno ograđivanje.

Policijska uprava šibensko-kninska upoznata je s predmetnom objavom te provodi izvide kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti koje će definirati daljnje poduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti policije.

S tim u vezi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uručit će prosvjednu notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Provokaciju je osudio i kninski gradonačelnik Marko Jelić.

- Zbilja ne mogu vjerovati da sam to vidio, on stoji na Kninskoj tvrđavi, snima Knin i govori takve stvari, kazao je Marko Jelić te nastavio: Mi smo primili čitavu delegaciju, svi su bili uljudni i pristojni cijelo vrijeme boravka u Kninu. A onda se dogodi taj video koji je ispod svake razine, zbilja sam jako razočaran takvim ponašanjem.

- Svi naši sugrađani su pripadnici i baštinici jednakosti koja potječe iz te povijesti i kršćanskog bratstva i bez obzira na ovaj tužni, kukavički i licemjerni postupak, to će ostati. Stoga drugi put kad nekome dođete u goste budite pristojni i ponizni jer to je ispravno i ljudski, poručio je gradonačelnik Jelić na Facebooku te nastavio: U Knin su dobrodošli svi oni koji imaju dobru volju i nastupaju pošteno. U našem gradu su svi građani jednaki bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, a ovakav govor mržnje nam nije prihvatljiv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!