14:03 / 16.04.2020.

Autor: HRT

MVEP: Potpora Hrvatima u Srbiji u izvanrednom stanju zbog korone

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Grlić Radman je izrazio zadovoljstvo, kako primjerenim postupanjem institucija Hrvata u Republici Srbiji, tako i odgovornim ponašanjem samih građana hrvatske nacionalnosti.
Šef diplomacije Gordan Grlić Radman prenio je snažnu potporu vlade Hrvatima u Srbiji u izvanrednom stanju uzrokovanom epidemijom koronavirsa, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Ministar je telefonski razgovarao s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i narodnim zastupnikom Tomislavom Žigmanovom o aktualnim društvenim i političkim prilikama u Srbiji, s naglaskom na izazove pandemije koronavirusa, stanju u hrvatskoj zajednici te aktivnostima ključnih hrvatskih institucija u Republici Srbiji.

Žigmanov je upoznao ministra s prilikama u hrvatskoj zajednici s obzirom na izazove društvenog djelovanja u izvanrednom stanju, istaknuvši kako su sve predizborne aktivnosti Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini prekinute uvođenjem izvanrednog stanja 16. ožujka, a da krovna institucija, Hrvatsko nacionalno vijeće, svoje redovito funkcioniranje uspješno osigurava radom dužnosnika i djelatnika od kuće.

- Unatoč izazovnim uvjetima, život Hrvata u Srbiji nije stao - sve institucije djeluju i na području kulture i informiranja - rekao je Žigmanov.

Grlić Radman je izrazio zadovoljstvo, kako primjerenim postupanjem institucija Hrvata u Republici Srbiji, tako i odgovornim ponašanjem samih građana hrvatske nacionalnosti.

Žigmanov je ministra i detaljnije izvijestio o promotivnim i drugim aktivnostima na planu upisa nove generacije učenika u program nastave na hrvatskom jeziku koje provodi HNV te održavanju osnovnoškolske i srednjoškolske nastave na hrvatskom na daljinu.

Prema priopćenju, Grlić Radman je također poručio kako će Hrvatska i dalje pozorno pratiti društveni položaj hrvatske zajednice te da će u svojim bilateralnim i drugim vanjskopolitičkim aktivnostima iskazivati ne samo interes već i djelatno se zauzimati za poboljšanje njihovog društvenog položaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!