Izraelsko-palestinski sukob: MVEP poziva na suzdržavanje od nasilja

12.05.2021.

12:49

Autor: T.V./HRT/Hina

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je u srijedu sve strane da se suzdrže od akcija koje vode eskalaciji nasilja između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u kojima su dosad poginuli deseci ljudi, a među njima civili.

- Nema opravdanja za napade na civile, objavilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova. Hitno je da se svi čelnici angažiraju i zaustave napade te da doprinesu deeskalaciji sukoba, navodi MVEP.

Prema podacima ministarstva zdravstva u Gazi ubijeno je više od 30 Palestinaca, a među njima žene i djeca, otkako su sukobi između palestinskih vjernika i izraelske policije u džamiji Al-Aksi u istočnom Jeruzalemu eskalirali u razmjenu vatre. Prema izraelskim izvorima, u palestinskim raketnim napadima poginulo je šest osoba.

Vojna eskalacija između Hamasa i Izraela porasla je u utorak navečer pošto je islamistički pokret Hamas zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa, a izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na Pojas Gaze.

Međunarodna zajednica je pozvala na mir, a muslimanske zemlje izrazile su negodovanje zbog najgoreg porasta nasilja zadnjih godina između Hamasa i židovske države koje su potaknuli sukobi u istočnom Jeruzalemu.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će izvanredan sastanak u srijedu zbog izraelsko-palestinskog sukoba. Na ranijem sastanku u ponedjeljak, Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo usuglasiti zajedničku izjavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!