16:08 / 11.01.2021.

Autor: Hina/V.G.

MVEP zahvalio državama koje su pomogle Hrvatskoj nakon potresa

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dosad je kopnenim, morskim i zračnim putem pomoć stigla iz Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije...
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u ponedjeljak je priopćenjem zahvalilo državama koje su pomogle Hrvatskoj nakon potresa, dodajući kako se u toj katastrofi ponovno potvrdila prednost članstva u Europskoj uniji.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ "Ne treba nekoga žaliti ako si sam ne želi pomoći"
➡️ Pleter počeo s radom: "Nitko neće ostati gladan"


MVEP je priopćio da od kraja prosinca prošle godine, kad je središnju Hrvatsku pogodio niz razornih potresa, izvješćuje strane države i međunarodne organizacije o njihovim razornim učincima. U priopćenju stoji kako ministarstvo nastavlja s koordinacijom prikupljanja pomoći te zahvaljuje na dosadašnjoj pomoći i poručuje da Hrvatska to neće zaboraviti.

Ističe se kako je ta nepredviđena situacija još jednom potvrdila prednosti članstva u Europskoj uniji, što se pokazalo već u prva 24 sata u kojima je nakon aktiviranja Mehanizma unije za civilnu zaštitu stigla nužna pomoć iz država članica.

Dosad je kopnenim, morskim i zračnim putem pomoć stigla iz Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, stoji u priopćenju.

MVEP naglašava da su nakon potresa Hrvatskoj u financijskom obliku ili humanitarnim pošiljkama brzo pomogle i zemlje jugoistoka Europe Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

U priopćenju stoji kako su Hrvatskoj pomogle države svih krajeva svijeta poput Kanade, Kine, Ukrajine, Južne Koreje i SAD-a.

Mnoge druge zemlje također su iskazale spremnost pomoći u opremi ili upućivanjem stručnjaka, što Hrvatska zasad ne može prihvatiti, no i tim državama želimo iskazati zahvalnost, priopćeno je.

MVEP zahvaljuje i hrvatskim iseljenicima diljem svijeta koji su pokazali iznimnu nesebičnost te kroz svoje udruge, hrvatske katoličke misije i župne zajednice, i ovom prigodom, kao i nebrojeno puta dosad, pokazali spremnost pomoći domovini u teškim trenucima.

Time je ponovno potvrđena neraskidiva veza između Hrvatske i njezine dijaspore, priopćeno je.

Ministarstvo je na pomoći zahvalilo i međunarodnim organizacijama poput UNICEF-a i UNHCR-a te brojnim drugim međunarodnim partnerima, stranim ulagačima, tvrtkama i udrugama građana, kao i pojedincima, koji su iskazali solidarnost svojim velikodušnim doprinosom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!