MVEP zasad bez stava o potencijalnoj zabrani ulaska Rusa u EU

17.08.2022.

17:55

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zastava Europske unije

Zastava Europske unije

Foto: Symbiot / Shutterstock

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) zasad nema stav o zahtjevu nekih zemalja Europske unije da se ruskim državljanima potpuno zabrani ulazak u šengensku zonu.

Niz europskih država poput Finske, baltičkih zemalja i Češke zalažu se za potpunu zabranu ulaska ruskih državljana u šengenski prostor.

Jan Lipavsky, ministar vanjskih poslova Češke, trenutne predsjedateljice Europskom unijom, rekao je da će to pitanje biti tema na sastanku ministara vanjskih poslova krajem kolovoza.

Na upit Hine o stavu Hrvatske o eventualnoj zabrani ulaska Rusima, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije pružilo konkretan odgovor, ali je naglasilo da poštuje zajedničku europsku politiku.

Republika Hrvatska kao država članica EU, te kandidat za pristupanje šengenskom području, poštuje odredbe Zajedničke vizne politike EU.

Države članice u tom dijelu donose jedinstvenu odluku o viznom režimu kako bi se osigurala ujednačena primjena na razini svih država članica EU, stoji u odgovoru ministarstva.

S tim u vezi, Republika Hrvatska u potpunosti poštuje djelomičnu suspenziju Sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza između EU i Ruske Federacije, te se vize ruskim državljanima izdaju u skladu s navedenom djelomičnom suspenzijom.

EU je ranije djelomično suspendirao dogovor između Bruxellesa i Moskve o izdavanju viza, s naglaskom na zabranu privilegiranog ulaska ruskim dužnosnicima i biznismenima koji su bliski ruskom režimu. Suspenzija se ne odnosi na druge ruske državljane.

Dio europskih država smatra da se ta mjera treba dodatno postrožiti.

Potpuno ukidanje viza svih država članica EU-a za Ruse mogla bi biti još jedna vrlo učinkovita sankcija", rekao je Lipavsky prošli tjedan.

S druge strane, njemački kancelar Olaf Scholz, čiju vladu kritičari optužuju za bliskost s Kremljem, protivnik je te ideje.

- Ovo je Putinov rat, rekao je Scholz prošli tjedan.

Litva za potpunu zabranu ulaska ruskih državljana u EU

Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis pozvao je na prekid izdavanja viza ruskim državljanima na razini cjelokupne Europske unije.

Zabranu podržavaju zemlje poput Finske i Estonije, no protive joj se njemački kancelar Olaf Scholz i Europska komisija.

- Idealno bi to trebala biti odluka na europskoj razini koja bi jednostavno ukinula valjanost tih viza, pa bi ih svi prestali izdavati, rekao je Landsbergis u srijedu.

Litva je već ranije prestala izdavati vize Rusima nakon početka invazije na Ukrajinu, a slično su učinile Estonija i Latvija, dok Finska postrožuje pravila.

Landsbergis propitkuje djelotvornost takvih pojedinačnih mjera zemalja jer ruski državljani mogu ući u schengenski prostor na temelju viza izdanih u drugim članicama EU-a.

Ruski državljanin danas može dobiti vizu u njemačkom konzulatu u nekom ruskom gradu i potom putovati kroz Finsku, Estoniju, Latviju, Litvu i Poljsku, gdjegod želi otići na odmor, rekao je litavski ministar.

Češka, trenutna predsjedateljica EU-om, najavila je da će se o tom pitanju raspravljati na sastanku ministara krajem kolovoza. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!