Prvih milijun testova u školama idući tjedan, mišljenja o samotestiranju podijeljena

04.02.2022.

16:37

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/V.G.

Počinje samotestiranje učenika

Počinje samotestiranje učenika

Foto: Ilustracija / Shuterstock

Danas je donesena odluka o nabavi 3 milijuna brzih antigenskih testova za učenike po cijeni od 6,95 kuna plus PDV. Prvih milijun testova bit će isporučeno najkasnije do 9. veljače. 

Nakon konzultacija ravnatelji u školama napokon su doznali: prvih milijun antigenskih testova za potrebe samotestiranja učenika stižu u škole idući tjedan, a ostalih 2 milijuna u sljedećih dva tjedna - sve je to ravnateljima videovezom objavio resorni ministar. Tako da će 14. veljače sve škole imati na raspolaganju bar jedan test po učeniku.

Sva djeca koja su zdrava idu u školu bez obzira na moguće kontakte s pozitivnim osobama.

- Sva djeca idu normalno u školu i ona koja se samotestiraju i ona koja se ne testiraju i u tom smislu ne smije biti nikakve diskriminacije, rekao je ministar Radovan Fuchs

No ipak ima jedna razlika za one koji se neće samotestirati.

- Ukoliko budu u kontaktu sa zaraženom osobom moraju ići u samoizolaciju bez obzira jesu li ili nisu razvili simptome, rekao je.

Pitamo kakvi su testovi.

- Ovo su nekakvi kraći štapići koji samo ulaze na ulaz nosa, rekla je Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola.

Ravnatelji škola od Ministarstva će dobiti tri dokumenta: uputu za ravnatelja, prijedlog obavijesti za roditelje te obrazac izjave koju koju potpisuju samo oni roditelji koji ne žele testiranje i na kojemu stoji kako su roditelji svjesni da djeca koja se ne testiraju nisu izuzeta od samoizolacije.

Upute za testiranje u pisanoj formi i na videozapisu priprema HZJZ.

Planirano je da distribucija testova školama počne idući tjedan putem civilne zaštite, a njihova podjela učenicima čim stignu do škole.

Preporučuje se da se samotestiranje obavlja ponedjeljkom ili nedjeljom navečer. No, ako neka škola ne dobije testove do kraja idućeg tjedna - odmah nakon distribucije, testiranje učenika počinje prvi sljedeći dan.

U prvoj isporuci škole će dobiti testove za jedan tjedan, što znači da će ravnatelji kada dobiju testove svakom učeniku podijeliti po jedan test. Nakon toga slijedi tjedan dana praznika u kojemu će škole dobiti drugu isporuku testova, koje će podijeliti učenicima najvjerojatnije u ponedjeljak kada se vrate u školske klupe.

Mišljenja o samotestiranju podijeljena

Mišljenja o samotestiranju učenika u školama su podijeljena.

- Mislim da je to u redu da bi znali jel' netko pozitivan iz našeg razreda, a ne ovako da je bilo četvero njih pozitivno pa da ide cijeli razred u samoizolaciju, rekao je Petar, učenik 6. razreda.

- Ja mislim da roditelji ne bi trebali varati jer ako je neko dijete pozitivno da tako i prijave, rekao je Luka, 7. razred.

Danijela je majka dviju srednjoškolki i podržava samotestiranje učenika.

- Razgovarala sam o testiranju sa svojim kćerima i smatram da je to jako dobra prevencija i naravno da ću testirati svoju djecu, poručula je Danijela Abramović.

- Dobar postupak da budemo obaviješteni pravovremeno ako je neko dijete zaraženo, rekao je Dražen Adžić, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje, Zadar.

A oni koji odbiju testiranje, nije jasno rečeno treba li im osigurati online nastavu?

- Ja ću i dalje inzistirati da naši nastavnici takvim učenicima pružaju online nastavu, poručio je Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. Gimnazije Zagreb.

Možda će biti potrebe i za testiranje više puta tjedno.

- Dobit ćemo testove u većim količinama za one zarede u kojima se pojavi pozitivan slučaj kako bi se mogao testirati cijeli razred, kako bi mogli na nastavu sutradan, rekla je Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola.

Dakle, projekt ukidanja samoizolacija kreće za sve škole počinje 14. veljače. Roditelji će testirati svoju djecu, sve je na dobrovoljno, bez prisile što je važno naglasiti zbog svih onih koji se tome protive, a sve s ciljem da djeca što više prate nastavu uživo u školi - što je i smisao obrazovnog sustava.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!