MZO: Nema potrebe za dodatnim plaćanjem nastavnika za nacionalne ispite

14.03.2023.

14:53

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poručilo je da se sudjelovanje učenika na nacionalnim ispitima tretira jednako kao redovno sudjelovanje na nastavi koja je nastavnicima plaćena u skladu s propisima te nema potrebe za dodatnim plaćanjem ako se odvija u okviru osmosatnog radnog vremena.

Odgovor je to iz Ministarstva Hini na upit hoće li sudjelovanje u provedbi nacionalnih ispita nastavnicima biti dodatno plaćeno, a nakon što je sindikat Preporod poručio da njihova provedba nije smjela početi dok nije poznato hoće li se i na koji način vrednovati rad ispitnih koordinatora i učitelja koji će dežurati.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja podsjeća da je provedba nacionalnih ispita u hrvatskom obrazovnom sustavu regulirana s više propisa, u prvome redu Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Tamo se, ističu, navodi da se nacionalni ispiti provode radi unapređenja kvalitete odgojno-obrazovne djelatnosti te su škole obvezne koristiti rezultate nacionalnih ispita radi trajnog unapređenja svoga rada.

Među ostalim, Ministarstvo navodi da je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja obavijest o provedbi nacionalnih ispita ravnateljima škola poslao lani 7. rujna.

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi školski kurikulum donosi školski odbor do 7. listopada tekuće školske godine na prijedlog učiteljskog vijeća. Dakle, obavijest o provedbi ispita poslana je na vrijeme kako bi provedba nacionalnih ispita mogla biti planirana i uvrštena u školske kurikulume, ističu iz MZO-a.

Prema Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi postoji obveza najave pisane provjere znanja najmanje mjesec dana prije same provjere. Budući da se nacionalni ispiti pišu sad u ožujku, a najavljeni su lani u rujnu zahtjevi iz oba navedena propisa su ispunjeni, navodi MZO.

Što se tiče Uputa za provedbu ispitivanja, navode objašnjenje koje proizlazi iz Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi - nacionalni ispiti oblik su vrednovanja te kao i drugi oblici vrednovanja spadaju u dio poslova koje škole obavljaju na osnovi javnih ovlasti (članak 3. Zakona).

Nadalje, osnovnoškolsko obrazovanje obvezno je za sve učenike u RH (članak 4. Zakona), a roditelji učenika dužni su brinuti se da učenik redovito izvršava obveze te u primjerenom roku javiti razlog izostanka učenika (članak 136. Zakona).

- Slijedom svega navedenog, sudjelovanje učenika na nacionalnim ispitima kao obliku vanjskoga vrednovanja reguliranog važećim zakonima i pravilnicima, tretira se jednako kao redovno sudjelovanje na nastavi koja je svakom nastavniku plaćena u skladu s propisima te nema potrebe za dodatnim plaćanjem ukoliko se odvije u okviru 8-satnog dnevnog radnog vremena, stoji zaključno u odgovoru MZO-a.

Iz sindikata Preporod jučer su u priopćenju podsjetili da su prosvjetne vlasti, uz prethodni dogovor sa sindikatima, iste ili slične poslove, u okviru probne državne mature, lani platile.

Smatraju i da bi prosvjetne vlasti u suradnji s NCVVO-om trebale učiniti sve kako ubuduće nastava ne bi bila žrtvom provođenja nacionalnih ispita, a to se, kažu, može postići jedino tako da se ispiti održavaju u nenastavnim danima.

Pozvali su prosvjetnu vlast da odmah, a svakako kroz naredna tri tjedna koliko će se odvijati nacionalni ispiti, pokrenu dijalog sa školskim sindikatima oko rješavanja ovih pitanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!