MZO: Povratak u školu obvezan za sve učenike razredne nastave

21.05.2020.

10:40

Autor: T.V./I.D./B.A./HRT

default error photo
Ministarstvo obrazovanja je svim školama izdalo naputak da obavijeste i roditelje i učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole da u škole s novim tjednom trebaju ići.
Epidemija izazvana koronavirusom zaustavila je sredinom ožujka i testiranja budućih prvašića, no iz Ministarstva obrazovanja poručuju svim školama da se proces upisa može nastaviti jer je epidemiološka situacija trenutačno dobra. Ministarstvo je svim školama izdalo naputak da obavijeste i roditelje i učenike od  prvog do četvrtog razreda osnovne škole da u škole s novim tjednom trebaju ići.

- Otvoreno: Hoćete li djecu poslati u školu?


Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu. Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave, objašnjeno iz ministarstva.

Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika.

Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel.

Divjak: Predviđeno je da se škole otvore za sve učenike

Novinari su ministricu Blaženku Divjak nakon sjednice Vlade pitali moraju li se učenici u ponedjeljak vratiti u školu ili ne, to jest postoji li obveza roditelja da ih šalju u školu.

- HZJZ je izdao uvjete koji kažu da su škole jednako sigurne kao i roditeljski domovi ako govorimo o djeci i u tom smislu je predviđeno da se škole otvore za sve učenike. Znači, to je velika razlika u odnosu na prije dva tjedna. Učenici bi trebali biti u školama, škole trebaju osigurati uvjete za prihvat svih učenika, rekla je ministrica.

Divjak je rekla da smo praktički zbog karantene izgubili nešto više od dva mjeseca tijekom kojih se nisu mogli raditi pregledi niti kod školskih liječnika niti u školi. Školska medicina u međuvremenu je pokrenula preglede učenika za upis u prvi razred osnovne škole, a temeljem izgubljenog vremena morali su mijenjati pravilnik da produže vrijeme u kojem se to treba napraviti. U međuvremenu su dobili i uvjete HZJZ-a pod kojima se u školi mogu raditi testiranja koja su važna za učenike.

- Sada sukladno tim uvjetima ti pregledi mogu ići dalje, rekla je Divjak. Izmjenama pravilnika produžuju se rokovi te se omogućava da se nešto od toga odradi i online. Divjak je rekla da zbog nekih objektivnih okolnosti Škola na trećem još ide te da će taj mješoviti oblik nastave ići ako dugo dok se ne ispuni svo obavezno gradivo.

Naglasila je da moramo biti svjesni da je u toj dobi jako teško osigurati razvoj vještina ako djeca nisu u školi. Ovo je sada važno da otvaramo mogućnost da svi imaju jednake uvjete i da se u školu dođe, poručila je Divjak.

Fizička udaljenost, pojačana higijena ruku...

Pri provođenju psihofizičkog testiranja u školskim ustanovama škole su dužne pridržavati se odgovarajućih mjera iz Uputa HZJZ-a, s naglaskom na sljedeće mjere: održavati fizičku udaljenost (najmanje 1,5 m); pojačati higijenu ruku (dezinfekcija ruku pri ulasku u ustanovu i izlasku) te, ako je moguće, koristiti vlastitu kemijsku olovku prilikom pisanja testa; odgoditi dolazak (djece i roditelja) s povišenom tjelesnom temperaturom i/ili respiratornim smetnjama te osoba sa sumnjom na zarazu COVID-19; redovito prozračivati prostorije.

- Unatoč svim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, obrazovni sustav funkcionira i aktivnosti povezane s upisima u prvi razred se nastavljaju i tako se sigurno, korak po korak, kraju privodi ova nastavna godina i priprema sljedeća školska godina. Izmjenama Pravilnika omogućili smo da se psihofizičko testiranje može provesti u samoj školskoj ustanovi uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka, međutim, u slučaju potrebe moguće ga je, u najboljem interesu djeteta, provesti i na daljinu, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja produljen do 20. kolovoza

Uskoro se u Narodnim novinama očekuje objava Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava kojim je omogućeno pomicanje rokova i provođenje dijela postupaka na daljinu.

Izmjenama Pravilnika postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja produljen je do 20. kolovoza 2020. godine, a za dijete koje ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u razdoblju koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelj je dužan najkasnije do 1. kolovoza 2020. godine o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području, a ono će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta i to najkasnije do početka nastavne godine.

Šprem: Mnogo je nepoznanica oko povratka učenika razredne nastave

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem ocijenila je u četvrtak da je Ministarstvo obrazovanja zakazalo jer nije dalo konkretnije upute oko povratka učenika nižih razreda u škole, istaknuvši da oko toga postoji mnogo pitanja i nepoznanica.

- Resorno ministarstvo je ovakvim pristupom zakazalo, prema roditeljima, zaposlenicima u obrazovanju i poslodavcima. Svi smo u neobranom grožđu, tisuću je pitanja i nepoznanica, a nitko u ovom momentu ne zna kako će to biti, kazala je Šprem poslije sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Prema uputama HZJZ za vrtiće i razrednu nastavu od 25. svibnja, povećava se broj djece u vrtićkim i razrednim skupinama, učenici u školu mogu dolaziti sami, a izjava roditelja više nije potrebna.

Preporučen je rad u skupinama između 15 i 20 djece, ali uz napomenu da 20 ne mora biti maksimalan broj djece u odgojno-obrazovnoj skupini.

Šprem je kazala da je ponedjeljak blizu i da će "vidjeti što će biti", no istaknula je da je praktički nemoguće osigurati distancu od 1,5 metara u malim učionicama na 30 učenika.

Kritizirala je i Ministarstvo obrazovanja, kazavši da nije izdalo konkretnije upute, a da je HZJZ nove upute objavio u srijedu, ostavivši dva radna dana za pripremu i dolazak učenika nižih razreda u osnovne škole.

- Mislim da to nije korektno, jučer je sindikat zaprimio tisuću upita, ne samo od zaposlenika, nego i od roditelja, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!