14:23 / 08.02.2021.

Autor: Hina/HRT

MZO pozvao Sveučilišni savjet da analizira situaciju na Sveučilištu u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozvalo je Sveučilišni savjet Sveučilišta u Zagrebu da analizira aktualnu situaciju na Sveučilištu te u skladu sa svojim ovlastima donese i provede mjere i odluke, a zatim o njima izvijesti Ministarstvo.


Sveučilišni savjet tijelo je koje nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela i tijela sastavnica, a u skladu sa svojim ovlastima može sazvati Rektorski kolegiji ili Senat te staviti na dnevni red određena pitanja iz svoje nadležnosti.

S obzirom na aktualna događanja na Sveučilištu u Zagrebu Ministarstvo je pozvalo Sveučilišni savjet da "analizira i utvrdi činjenične i pravne okolnosti u aktualnoj situaciji na Sveučilištu u Zagrebu te da donese i provede aktivnosti, mjere i odluke u skladu s njihovim ovlastima te nas izvijeste o učinjenom", potvrđeno je Hini iz Ministarstva.

Po Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Sveučilišni savjet posebno vodi brigu o razvoju sveučilišta i njegovoj interakciji s društvom u kojemu djeluje te raspravlja i potvrđuje strateške i razvojne odluke senata, sukladno statutu sveučilišta.

Prema odredbama Statuta Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišni savjet prati i analizira ostvarivanje djelatnosti Sveučilišta prema aktu o osnivanju i njegovom Statutu, vodi brigu o razvoju Sveučilišta i njegovoj interakciji s društvom u kojem djeluje, raspravlja i daje suglasnost na strateške i razvojne odluke Senata, u skladu sa Statutom.

Savjet, osim toga, nadzire izvršavanje zadaća Sveučilišta, u skladu sa Zakonom, nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela i tijela sastavnica, nadzire ostvarivanje odluka Senata i Rektorskog kolegija, te obavlja druge poslove predviđene aktom o osnivanju i Statutom.

Predsjednik Sveučilišnog savjeta je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, predstavnik HGK. Zamjenica predsjednika je akademkinja Milena Žic Fuchs, predstavnica Sveučilišta u Zagrebu, a članovi Joško Klisović i akademik Željko Reiner, kao predstavnici Hrvatskoga sabora, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, kao imenovani član Grada Varaždina i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, kao imenovana članica Grada Zagreba. Ostali članovi savjeta su Darinko Bago kao predstavnik HGK te Peruško Bogdanić, Boris Brkljačić, Mirko Orlić i Nedjeljko Perić, kao predstavnici Sveučilišta u Zagrebu te Ante Bundović, kao predstavnik Studentskoga zbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!