12:03 / 19.04.2020.

Autor: HRT

MZO: SDP-ov prijedlog ukidanja mature slikovit primjer nezrelog populizma

-

-

Foto: - / -

SDP apelira na sveučilišta i visoke škole da omoguće učenicima upis na temelju zaključenih ocjena, bez prijamnih ispita gdje god je to moguće. Iz MZO-a tvrde da je to populizam.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja ocijenilo je kao slikovit primjer nezrelog populizma SDP-ov prijedlog da se za ovu školsku godinu ukine državna matura.

- Prema njihovu prijedlogu uredilo bi se da više od 30.000 maturanata putuje diljem Hrvatske na barem tri-četiri prijemna ispita, na nekoliko različitih fakulteta što bi tek bio ogroman zdravstveni rizik za maturante i njihove obitelji, odgovorilo je Ministarstvo.

SDP-u je taj najlošiji scenarij prvi i jedini, a Ministarstvu je to posljednji scenarij, ističu iz MZO-a.

Podsjećaju da je ministrica Blaženka Divjak u petak objavila da je prvi scenarij pisanja obveznih ispita u razdoblju od 8. do 29. lipnja, a za taj su prijedlog obavljene preliminarne konzultacije s epidemiolozima. O nužnosti izbornih predmeta razgovarat će se s Rektorskim zborom.

Osim toga, dodaju, ministrica je još u petak najavila izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, koje bi se idući tjedan trebale naći na sjednici Vlade.

- Državna matura provjerava ishode 12 godina obrazovanja i važan je antikorupcijski alat kod upisa na visoka učilišta, što su također zaboravili predlagatelji, ističu iz Ministarstva.

SDP traži ukidanje mature za ovu generaciju maturanata

Nakon SDP-ove virtualne tribine o obrazovanju u vrijeme pandemije, vodstvo te stranke od resornog Ministarstva zatražilo je ukidanje državne mature za ovu generaciju maturanata.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Apeliraju na sveučilišta i visoke škole da omoguće učenicima upis na temelju zaključenih ocjena, bez prijamnih ispita gdje god je to moguće.

- Upravo da bi riješili neizvijesnost i roditelja i djece, s obzirom na šokove koje su pretrpjeli zbog štrajka koji je rezultat neodgovornog ponašanja Ministarstva, zbog korona krizte koja je globalna pandemija, moramo ponuditi djeci izvjesnost. osloboditi ih državne mature samo za ovu školsku godinu, rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!