14:56 / 27.04.2022.

Autor: Hina/I.B.

MZO: Sindikati zahtjeve šalju na pogrešnu adresu

Izjava ministra Radovana Fuchsa nakon sjednice Vlade RH

Izjava ministra Radovana Fuchsa nakon sjednice Vlade RH

Foto: HTV / HRT

Ministarstvo znanosti i obrazovanja reagiralo je na prosvjed sindikata u povodu izmjena Zakona o predškolskom odgoju, istaknuvši da je sredstva za plaće i ostala sredstva za financiranje dječjih vrtića dužan osigurati osnivač te da su stoga njihovi zahtjevi upućeni na pogrešnu adresu.

Na temelju Zakona sredstva za plaće zaposlenika dječjih vrtića kao i ostala sredstva za financiranje dječjih vrtića dužan je osigurati vlasnik/osnivač dječjeg vrtića, a to su općine, gradovi i županije, napominju iz Ministarstva.

Isto je tako propisano, dodaju, da njihova minimalna plaća mora biti na razini plaća u osnovnim školama, što znači da grad ili županija mogu osigurati i veće plaće.

- Dakle, zahtjevi koje sindikati imaju šalju na pogrešnu adresu. Prava adresa su općine, gradovi i županije koji su vlasnici vrtića, ističu iz Ministarstva.

Međutim, naglašavaju, Zakonom koji je upravo na raspravi u Saboru predložene su nove odredbe kojima se propisuje da se u državnom proračunu mogu osigurati sredstva za fiskalnu održivost dječjih vrtića čiji je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a koji nisu u mogućnosti financirati rad vrtića na svom području.

To će se napraviti na temelju mjerila i kriterija koje uredbom propisuje Vlada, a jedinice lokalne uprave i samouprave kojima pomoć bude stvarno trebala, tu će pomoć i dobiti.

- Umjesto da se takva odredba pozdravi, mi imamo prosvjede protiv tog zakona i te odredbe, ističu iz MZO-a.

Osim toga, dodaju, "prije nešto više od mjesec dana, potpuno lažno i neutemeljeno, isti akteri koji sad prosvjeduju govorili su da ukidamo državni pedagoški standard što se pokazalo potpuno netočnim i lažnom viješću".

Ovim zakonom, poručuju iz Ministarstva, povećava se pedagoški standard jer je upravo u tijeku javni poziv kojim smo omogućili financiranje dječjih vrtića čime se povećava i poboljšava standard u vrtićima.

- U ovom prijedlogu zakona vidi se da nema nikakvog ukidanja državnog pedagoškog standarda. Prema tome, ne razumijem ni taj dio prosvjeda do kraja, a pogotovo ovakvo prosvjedovanje s jedne strane na krivu adresu, a s druge o nečemu što uopće nije problem, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs novinarima nakon sjednice Vlade.

- To mogu jedino shvatiti kao politički pritisak u trenutku kada smo objavili javni poziv za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju vrtićkih kapaciteta na cijelom području Hrvatske, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!