Policija u velikoj akciji kontrolirala teretna vozila i autobuse

24.08.2023.

07:13

Autor: Ružica Divac Borovečki/Dnevnik/HRT/R.S.

Na autocesti Zagreb-Macelj policija je u velikoj akciji kontrolirala teretna vozila i autobuse, u suradnji s gotovo svim državnim službama koje su zadužene za teretni promet. Cilj akcije je ukazati na važnost održavanja vozila i poštivanja prometnih pravila. Do sad je policija ove godine u sličnim akcijama pregledala više od 8000 vozila, utvrdila oko 2500 prekršaja iz Zakona o radnom vremenu te oko 1000 slučajeva tehnički neispravnih kamiona ili autobusa.

Svakoga dana na našim cestama u prosjeku jedna osoba izgubi život, tri osobe zadobiju teške tjelesne ozljede, a desetak njih lakše. Ako u prometnoj nesreći sudjeluje teretno vozilo, posljedice su puno teže. 

- Nažalost proteklih godina imali smo teške prometne nesreće gdje vozači nisu koristili odmore, umorni su zaspali za upravljačem i posljedice toga su bile tragične, za HRT Dnevnik rekao je Ante Gašpar, Služba prometne policije Ravnateljstva policije. 

Zato je na Autocesti Zagreb-Macelj održana velika akcija policije, u suradnji s inspekcijom cestovnog prometa, državnim inspektoratom, mobilnom jedinicom carine, Centrom za vozila Hrvatske. Gleda se sve, iskusni vozači već znaju proceduru.

- Upravo mi pregledavaju karticu. Moram paziti na radno, vrijeme, odmore, vožnju da ne prekoračim, vikend pauze, ima dosta toga, zakon je dugačak, istaknuo je Jurica Botko, vozač iz Križevaca. 

Tehnički pregled


Nakon toga tehnički pregled, na mobilnoj stanici.

- Od kočnica, ispušnih plinova, svjetala, kontrola donjeg postroja, baš svega. Glavni nedostaci su oštećenje gaznog sloja, pneumatika, neka mehanička oštećenja su više prisutna, objasnio je Tomislav Jakopec, voditelj stanice za tehnički pregled. 

A ako voze drvo ili otpad, vozila će pregledati i državni inspektori.

- Zna se dogoditi, prema Karlovcu dosta ima akcija, u Draganiću zna biti, ali ak smo ispravni, nemamo se zbog čega sekirati, rekao je Josip Broz, vozač iz Karlovca. 

U akciju uključeni i granični policajci


Ova je cesta dio takozvane balkanske rute. Zbog ulaska Hrvatske u šengenski prostor, ove su godine u akciju uključeni i granični policajci. 

- Tu uključujemo i kontrolu legalnosti boravka stranaca i sav oblik krijumčarenja, dakle i krijumčarenje droga, vozila, duhana, duhanskih proizvoda, cigareta, kazao je Marijan Draganić, Služba za nezakonite migracije i prekogranični kriminalitet PU krapinsko-zagorske. 

Ovi turisti iz Nizozemske u tjedan dana doživjeli su dva ovakva detaljna pregleda.

- Potpuno razumijem, vidiš automobil, vidiš tri mladića. Razumijem zašto su nas izdvojili. Isto smo doživjeli i pri dolasku u Hrvatsku. Oni samo rade svoj posao, rekao je Ysbrand, turist iz Nizozemske. 

Jutros su tako u 72 pregledana vozila utvrđena 22 prekršaja najviše tehničkih neispravnosti vozila, te prekoračenja zakonskog radnog vremena droge danas nije bilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!