19:27 / 06.05.2021.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Na Banovini 448 objekata za hitno rušenje, i Zagreb uskoro postaje veliko gradilište

Banovina

Banovina

Foto: Dnevnik / HRT

Na potresom pogođenom području ukupno 448 objekata predviđeno je za hitno rušenje, a dosad ih je uklonjeno 66. Osim rušenja, počinje nekonstrukcijska obnova.


Petar Šubarić gotovo 30 godina ima obrt u središtu Gline. Na njegovim vratima sada je crvena naljepnica. Iako se zgrada pored uklanja, nada se kako njegovu neće dočekati ista sudbina.

- Ja mislim da bih ja mogao obnoviti tu svoju radnju, očekujem i nekakva sredstva od obrtničke komore i od države. Tako da mislim da ću se izboriti i da ću to uspjeti popraviti, da neće ići u rušenje, rekao je Petar Šubarić iz Gline.

U tijeku je rušenje 15 objekata na sisačko-moslavačkom području. Iz Vlade najavljuju kako će i Zagreb uskoro postati veliko gradilište.

- Ostajem u onoj svojoj misli i rečenici da ćemo tokom šestog mjeseca imati jednu ozbiljnu dinamiku otvaranja gradilišta odnosno radova na prostoru grada Zagreba, rekao je Darko Horvat, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Kako bi se sanirale posljedice potresa, planirano je ukupno 25 milijuna kuna za nabavu bojlera i kotlova u oštećenim zgradama. Računi za struju bit će otpisani i za svibanj.

- Ovom odlukom, isti uvjeti koji su vrijedili za prva četiri mjeseca ove godine, primjenjivat će se i u petom mjesecu. Dakle HEP će otpisati potraživanja nastala prema krajnjim kupcima, kao i potraživanja nastala priključenjem zamjenskih objekata na eneregtsku mrežu, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

I dalje traje zaprimanje zahtjeva za obnovu kojih je do sada pristiglo više od 8000. Paralelno s tim krenula je i obnova manjih oštećenja na obiteljskim kućama.

- Proces sanacije i obnove započeo je ovog tjedna na šest objekata, a do kraja ovog tjedna očekuje se pokretanje radova na osamdeset obiteljskih kuća. Radi se o onim oštećenjima vezanim za srušene dimnjake, zabatne zidove i krovišta. Njih je približno 20 tisuća, rekao je Tomo Medved, načelnik Stožera civilne zaštite za uklanjanje posljedica potresa.

A sve s ciljem kako bi se stanovnici Banovine do jeseni vratili u svoje domove.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!