16:02 / 21.01.2022.

Autor: V.G./HRT

Na Banovini zasad obnovljeno 1195 obiteljskih kuća

Petrinja

Petrinja

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Na današnjoj sjednici Stožera CZ u Petrinji iznijeti su novi podaci o tijeku obnove nakon potresa na Banovini. Do sada je obnovljeno 1.195 obiteljskih kuća, a u tijeku su radovi na još 1.084. U modelu samoobnove završeno je 625 kuća.

Ukupno je u nekonstrukcijskoj obnovi ugovoreno još 4.200 objekata što pored obnovljenih i onih u postupku čini 77 % tog oblika obnove, što provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Nakon odabira izvoditelja radova za gradnju novih obiteljskih kuća, idući tjedan potpisat će se ugovori za gradnju prvih 30 kuća. Paralelno s tim otvorit će se ponude za gradnju još 30 i raspisati natječaj za dodatnih 30 kuća do kraja siječnja.

Još jednom su pozvani gradonačelnici i načelnici na aktivno sudjelovanje u prioritetnom odabiru za gradnju kuća obzirom da najbolje poznaju potrebe svoga stanovništva.

Ministarstvo graditeljstva,prostornog uređenja i državne imovine do sada je na Banovini izdalo 450 Odluka o pravu na gradnju zamjenskih kuća.

Idući ponedjeljak, 24.siječnja, otvaraju se ponude za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća, njih ukupno 1.200 čime će krenuti i taj oblik obnove objekata.

Do kraja siječnja raspisat će se i natječaji za gradnju dodatnih 10 višestambenih zgrada i to 4 u Petrinji, 4 u Glini i 2 u Topuskom. U ožujku će biti raspisan natječaj za još 12 višestambenih objekata.

Što se tiče uklanjanja objekata do sada je 462 objekta uklonjeno, a na još 5 lokacija traju uklanjanja.

Opskrba hranom i vodom kontinuirana je kao i svi drugi oblici pružanja potpore stanovništvu na Banovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!