Na Bleiburgu strogo zabranjene političke poruke i trgovina

08.05.2018.

15:51

Autor: D.M./Hine/HRT

default error photo
Počasni bleiburški vod predstavio je pravila ponašanja, donesene u suradnji s austrijskim crkvenim i državnim vlastima, radi dostojanstvenog održavanja komemoracije žrtvama.
Počasni bleiburški vod (PBV) predstavio je mjere, odnosno pravila ponašanja, donesene u suradnji s austrijskim crkvenim i državnim vlastima, radi dostojanstvenog održavanja subotnje komemoracije žrtvama bleiburške tragedije i Križnoga puta na Bleiburškom polju, kojima se najavljuje "nulta tolerancija" prema ustaškom i nacističkom znakovlju.

Na području održavanja komemoracije strogo je zabranjena svaka vrsta trgovine, isticanje bilo kakvih tekstualnih, fotografskih, usmenih ili bilo koje druge vrste poruka s političkim sadržajem, rečeno je na konferenciji za novinare. Zabranjeno je i nošenje bilo koje vrste odore, njezinih dijelova ili vojnog znakovlja ili njezinih imitacija, posebice vezanih za vojske Sila osovine ili njezinih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata. Sankcionirat će se i narušavanje javnog reda i mira galamom, pjesmom ili nekom drugom vrstom neprimjerenog ponašanja, posebice za vrijeme procesije i svete mise, a zabranjeno je i konzumiranje i prodavanje alkoholnih pića prije, za vrijeme te poslije procesije i svete mise, odnosno komemoracije.

Nazočni su dužni poštivati austrijske zakone, a za njihovo poštivanje bit će zaduženi službenici austrijskog redarstva i zaštitarske službe PBV-a. Svi koji to neće poštivati moći će biti odstranjeni s područja održavanja komemoracije i biti procesuirani u skladu s austrijskim zakonima. Ove godine austrijski državni Ured za strance, čiji će pripadnici također biti u subotu na Bleiburškom polju, najavio je da će trenutno iz zemlje protjerati pojedince koji bi svojim ponašanjem narušavali ugled Austrije te će im biti zabranjen ponovni ulazak u zemlju na određeno vrijeme. Austrijsko redarstvo komemoraciju će snimati video kamerama te će, ako nakon njezinog pregledavanja utvrdi kršenje njihovih zakona, protiv prekršitelja pokrenuti odgovarajući postupak.PBV naglašava kako u subotu žele dostojanstveno obilježiti stradanje i spriječiti bilo kakvo nerazumno i provokatorsko ponašanje, koje bi išlo na ruku pojedincima koji žele ishoditi zabranu održavanja komemoracije. "Bit će nulta tolerancija na to, kazao je glavni koordinator priprema komemoracije, voditelj predstavništva PBV-a u Hrvatskoj Bože Vukušić. Ne smije doći do nikakvog incidenta vezanog uz iskazivanje potpore, na bilo koji način, nacističkom odnosno ustaškom režimu, rečeno je. "Mi smo to prihvatili, ne samo zato jer su u skladu s austrijskim zakonima i crkvenim propisima, nego i zato jer su u interesu digniteta i održavanja središnje komemoracije, kaže Vukušić.

Predsjednik NO PBV-a Vladimir Šeks kazao je da se komemoracija a održava u skladu s hrvatskim Ustavom te austrijskim državnim i vjerskim zakonima. "Poduzete su mjere i koraci, preventivne i zaštitne, da se spriječe bezumnici i provokatori, i nulta je tolerancija prema takvim pokušajima. Bez politiziranja, samo odavanje pijeteta, naglašava Šeks. Time se želi, kaže, izbiti sve adute onima iz nekih političkih krugova u Austriji koji nastoje da dođe čak i do zabrane komemoracije "pod egidom da se zlouporabljuju crkveni zakoni i da je to zadnji skup neonacista u Europi".Predsjednik PBV-a Vice Vukojević podsjetio je da se komemoracija na Bleiburškom polju u organizaciji PBV-a održava kontinuirano od 1952. godine. "Iako je tijekom desetljeća PBV primio mnoge udare onih kojima nije odgovaralo njegovo postojanje i spomen na te događaje, i danas mu je najvažnija zadaća održavanje sjećanje na jednu od najvećih tragedija hrvatskog naroda u povijesti i njezinih žrtava", poručio je.

Komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i supokroviteljstvo Hrvatskoga narodnog sabora BiH. Nazočit će joj predsjednik Sabora Gordan Jandroković i član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Program komemoracije počinje u 11 sati molitvom na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega kreće procesija prema Bleiburškom polju na kojem u 12 sati počinje službeni dio uz prijenos na HRT-u. Svetu misu predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti imam iz Gunje Idriz Bešić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!