10:14 / 08.05.2020.

Autor: HINA/HRT

Na Braču 22 oboljelih, razmišlja se o karanteni

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stigli su novi rezultati briseva s područja Splitsko-dalmatinske županije, koji su pokazali da je još 12 osoba zaraženo koronavirusom, pa se tako ukupan broj oboljelih u zadnja 24 sata popeo na 26, od čega je 22 na Braču, doznaje se u županijskom Stožeru civilne zaštite.
Stigli su novi rezultati briseva s područja Splitsko-dalmatinske županije, koji su pokazali da je još 12 osoba zaraženo koronavirusom, pa se tako ukupan broj oboljelih u zadnja 24 sata popeo na 26, od čega je 22 na Braču, doznaje se u županijskom Stožeru civilne zaštite.

Kako su rekli u stožeru, po pristiglim rezultatima obrade uzoraka još je 12 osoba na području Splitsko dalmatinske županije pozitivno na Covid-19 zarazu, šest osoba iz Nerežišća, troje iz Pučišća, dvoje iz Bola i jedan iz Supetra. 

Samo sat ranije stožer je priopćio kako je u toj županiji 14 zaraženih, među kojima je bilo deset Bračana, pa je sada s dodatnih 12 zaraženih broj oboljelih na tom otoku dosegao brojku od 22.
Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno ukupno 536 slučajeva zaraze koronavirusom. 

Božinović: Postoji mogućnost da zatvorimo Brač

Zbog povećanog broja oboljelih od koronavirusa na Braču postoji mogućnost da se taj otok zatvori, a da se ostatak zemlje otvori, poručio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

-
Današnje povećanje oboljelih je vezano za dva lokaliteta, jedno je Brač, a drugo Osijek. U Osijeku se radi o poznatim kontaktima. Situacija na Braču je značajnija promjena u odnosu na dane prije, rekao je Božinović na konferenciji za novinare.

Nastavit ćemo s mjerama popuštanja, situacija na jednom otoku u ovom trenutku nije opredjeljujuća za ono što radimo na razini cijele države, istaknuo je Božinović i pritom ostavio mogućnost da se Brač ostavi zatvorenim, a da se ostatak zemlje otvori.

Brač se vjerojatno vraća na mjere prije 27. travnja

Na Braču će se zbog većeg broja zaraženih koronavirusom, a riječ je o 22 novooboljelih, vjerojatno ponovno uvesti postrožene mjere koje su važile u početku pandemije za cijelu Hrvatsku, doznaje se od županijskog Stožera civilne zaštite.

Otočki i županijski stožer na današnjem su sastanku održanom na Braču odlučili Nacionalnom stožeru predložiti postroženje mjera, odnosno povratak na mjere koje su važile do 27. travnja za cijelu zemlju - dozvoljava se kretanje samo onima koji rade, te vezano za zdravstvenu skrb i dostavu, a zabranjuje međuopćinski promet.

- Nismo predložili karantenu, ali svatko bi trebao biti u svojem mjestu, a oni koji rade moći će raditi jedino uz strogu kontrolu. Predložili smo i vraćanje mjera vezanih uz obavljanje pogreba i vjenčanja, zatvaranja igrališta i svega ostaloga što je bilo na snazi u Hrvatskoj do 27. travnja, rekla je ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

O tom prijedlogu odluku će donijeti Nacionalni stožer civilne zaštite, kazala je Karin i najavila da će se sutra uzeti još testova od nekoliko kontakata zaraženih.

Predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite Luka Brčić najavio je da će propusnice dobiti samo nužne djelatnosti, radno vrijeme će biti ograničeno, radit će samo dućani i ljekarne, a na snazi će ostati zabrana okupljanja.
U samoizolaciji je gradonačelnica Supetra Ivana Marković, koja je zatražila raspuštanje Županijskog stožera.

- Ja ne znam tko će u ovim slučaju biti odgovoran ili će biti "nitko nije kriv", "kriv je virus", "nije bilo propusta", ali apeliram prema Nacionalnom stožeru da raspusti županijski stožer i dovede profesionalce koji će znati nositi se s ovom situacijom, rekla je Marković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!