10:26 / 10.05.2020.

Autor: M.Š./P.F./Hina/HRT

Na Braču još sedam zaraženih, ukupno 38

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Policija kontrolira putnike ispred trajekta prema Splitu i ne dopušta povratak na kopno bez propusnice.
Tijekom popodneva obrađena su preostala 42 uzorka testa na koronavirus na Braču. Utvrđeno je kako je uz jutrošnjih osam još šest osoba zaraženo te se tako broj oboljelih u protekla četiri dana popeo na 38.

Potvrđen je koronavirus kod tri osobe u Nerežišćima, tri u Pučišćima i jedne osobe u Bolu. Sutra se planira uzimanje još pedesetak uzoraka.

Otok Brač idućih 14 dana bit će pod strogim epidemiološkim mjerama. Ograničeno je zadržavanje na ulicama i javnim površinama, obustavljen je javni promet, odgođeni su pogrebi, društvena okupljanja i rad u trgovini. Dakle, otok se vraća na režim koji je bio na snazi prije 27. travnja, kada je počela prva faza ublažavanja.

U Hrvatskoj 11 novozaraženih, tri osobe preminule, ukidaju se propusnice
• Sve o koronavirusu

Dok se cijela Hrvatska sprema za tzv. novo normalno, Bračani su vraćeni na početak. Opet policijske blokade na cestama, neće se sutra otvoriti škole, kafići, neće biti ni misa. Dva tjedna na kopno će se moći samo uz valjan razlog i s e-propusnicom.

Osam novozaraženih na Braču, traju analize briseva 

Od ukupno 364 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije, još je 9 osoba zaraženo koronavirusom.

Od ukupnog broja novoobrađenih testova s područja otoka Brača je 49 testova te je od toga još 8 osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Supetra 3, Nerežišća 3, Pučišća 1 i Milne 1.

U obradi se nalazi još 43 testa s otoka Brača, a po pristiglim rezultatima mediji će biti obaviješteni, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

- Tijekom dana očekujemo nove rezultate jer radimo u serijama. Trenutačno je u samoizolaciji 139 ljudi, tražimo nove kontakte, uglavnom smo sve polovili. Stigle su još četiri kolegice, imamo pune ruke posla, radimo punom parom, borimo se, nadamo se da će sve biti u redu, rekao je u podnevnom Dnevniku Nađan Šerić iz Epidemiološke službe Brač, Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo.

Bračani za sada neće u karantenu, no dok se čekaju rezultati novih testova počela se provoditi odluka o zabrani kretanja i drugim mjerama - koje se vraćaju na one prije 27. travnja.

Policija kontrolira putnike ispred trajekta prema Splitu i ne dopušta povratak na kopno bez propusnice.

Zabranjeno je i održavanje misa u svim župama na otoku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!