17:32 / 10.07.2018.

Autor: Perina Pribilović

Na čekanju 136 milijuna kuna

-

-

Foto: - / -

Pročistač otpadnih voda Grada Knina, vrijedan 136 milijuna kuna, još nije pušten u rad.
Pročistač otpadnih voda Grada Knina, vrijedan 136 milijuna kuna, još nije pušten u rad. Iako je završen prije tri godine, zbog tonjenja barskog terena na kojem je objekt izgrađen, početak probnog rada stalno se odgađa, tako  da ga neće biti ni ovoga ljeta.

Sažetak:

- Projekt vrijedan 136 milijuna kuna
- Gradnja je pročistača počela na mekanom tlu
- Još nije nađeno rješenje za zagađivanje Krke

Gdje je zapelo te hoće li i kada biti u funkciji, pitanja su bez odgovora koja dulje vrijeme muče građane, gradske i županijske vijećnike.

Lokacija, lokacija, lokacija

Za pročistač otpadnih voda Knina prije 20 godina određena je lokacija vrlo znakovitog imena - Bare. No veći dio čvrstog tla prodan je TVIK-u, a "mekano" zemljište ostalo je za pročistač. Kada su 2011. počeli radovi, investitor Hrvatske vode i austrijski izvođači nisu dovodili u pitanje može li se ondje uopće graditi.

Tomislav Čolak, vijećnik Skupštine Šibensko- kninske županije kaže da se već tada bušilo u dubinu od 55 metara i nije uspjelo naći čvrsto tlo. "Ali gradnja se nastavila", kaže Čolak. "Nasuli su ovaj teren s 2,8 metara visine, da bi spriječili plavljenje Orašnice. I tada se odmah pokazalo slijeganje za 20, 30 centimetara, primarno i sekundarno", dodaje.

Pokušaj sanacije

Zbog slijeganja tla injektirani su dodatno temelji i postavljeni stupovi, no ni to nije bilo dovoljno. Pročistač i dalje tone. Na tematskoj sjednici u ožujku ove godine potvrdio je to i inženjer Hrvatskih voda Srđan Dumanić, voditelj projekta. Doduše, rekao je da su zadnja slijeganja bila po milimetar, dok su prije nekoliko mjeseci ili godine dana bili od 4 do 9.

Na istoj sjednici istaknuti su i drugi golemi problemi. Marija Curić, vijećnica Gradskog vijeća Knin prenosi riječi koje je tada čula. A to su da je glavni cjevovod na C21 potpuno neupotrebljiv i treba izgraditi novi, na nešto čvršćem terenu. Izgradnja će krenuti kada prođe probni rad pročistača, odnosno kad dobije uporabnu dozvolu. No, to nije sve. Čolak upozorava da je rečeno i nešto na što nitko nije reagirao, a to je da će se projekt rušiti i graditi novi, ako se za tri godine ne zaustavi tonjenje.

Hrvatske vode

Hrvatske vode vode taj projekt i iz Komunalnog poduzeća Knin doznajemo kako se rade intenzivne pripreme za puštanje pročistača u rad.

Na naš upit iz Hrvatskih voda dobili smo priopćenje: "Hrvatske vode kontinuirano prate projekt s ciljem dovršenja svih projektnih aktivnosti. Dovršetak projekta Knin podrazumijeva puštanje u rad izgrađenog Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, odnosno prethodni probni rad. Od Izvođača radova se očekuje da izvrši preostale dogovorene aktivnosti na bazenima bioreaktora nakon čega bi slijedio probni rad. Poteškoće s temeljnim tlom, odnosno slijeganja i stabilnost nasutog platoa Uređaja za pročišćavanje se kontinuirano prate te će o tome ovisiti daljnja postupanja. Novac za dovršetak ugovorenih radova je osiguran. Također, Izvođač radova je dostavio dodatne garancije za uređaj kojima jamči njegovu funkcionalnost".

No, iz priopćenja nije jasno kada će točno investicija od 136 milijuna kuna proraditi. Nije jasno ni to tko će odgovarati za mnoge propuste, ali i daljnje zagađivanje rijeke Krke i okoliš s obzirom da se još prije dvije godine upozoravalo da rijekom plovi industrijski otpad i fekalije, što je pročistač koji je trebao biti pušten u rad krajem 2016. trebao sanirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!