18:29 / 07.04.2022.

Autor: V.K./Hina/HRT

Na čelo Zadarske nadbiskupije Papa imenovao mons. Milana Zgrablića

Novi nadbiskup

Novi nadbiskup

Foto: Dnevnik / HRT

Papa Franjo imenovao je svećenika Porečko-pulske biskupije Milana Zgrablića nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije, objavio je u četvrtak u Zadru zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić.


Milan Zgrablić katedralni je župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Poreču te ravnatelj Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, rekao je mons. Puljić čitajući priopćenje Apostolske nuncijature u RH. Biskupsko ređenje, kako je najavio, neće biti prije lipnja.

- Mons. Zgrablić pridružit će nam se u Zadru u Velikom tjednu, a ja ću biti s vama vjerojatno do Božića, o čemu će svi na vrijeme biti obaviješteni, rekao je mons.Puljić.

Zahvalio je Božjem Duhu što se 'u svom letu' preko Velebita, Risnjaka, Snježnika i Učke zaustavio u krasnoj zemlji, Istri miloj, u domu roda hrvatskoga pa pronašao Milana iz Pazina.

- Njemu je odredio da se nakon petogodišnjeg boravka u Zadru, kao pitomac i odgojitelj u Sjemeništu Zmajević od prije 32 godine, vrati u naš grad i preuzme odgovornu službu nadbiskupa koadjutora. U ovoj prigodi upućujem iskrenu zahvalu papi Franji, kao i svima koji su mu pomagali, da mi nakon moje molbe pronađu suradnika i budućeg zamjenika na stolici zadarskih nadbiskupa, rekao je nadbiskup Puljić.

Posebno je zahvalio mons. Milanu Zgrabliću što je "sa strahopoštovanjem i u poniznosti prihvatio uključiti se u zbor apostolskih nasljednika unatoč brojnim izazovima i teškoćama koje biskupski red i služba u ovo naše vrijeme sa sobom donose".

Rekao je da ga veseli što će naše mjesne crkve, istarska i zadarska, sada biti više povezane.

- Tomu će svakako pridonositi i zajedništvo nas kao apostolskih nasljednika, a to zajedništvo, kao što znamo i vjerujemo, nije obično, nego sakramentalno, istaknuo je nadbiskup Puljić.

Mons. Zgrablić rodio se u Pazinu 1960. Osnovnu školu završio je u Pazinu, a prva dva razreda srednje škole u Biskupskom sjemeništu u Pazinu. Njegov biskup mons. Dragutin Nežić šalje ga u Sjemenište Zmajević u Zadar, gdje pohađa treći i četvrti razred te polaže maturu. Od 1980. do 1986. studira teologiju na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci.

Nakon svećeničkog ređenja u lipnju 1986. bio je župni vikar u Rovinju. Nakon toga imenovan je prefektom u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević u Zadru, gdje je ostao do 1990. Nakon povratka u Porečko-pulsku biskupiju dvije godine bio je biskupijski povjerenik za duhovna zvanja, a zatim odlazi na poslijediplomski studij duhovnosti na Papinsko sveučilište Gregoriana u Rimu (1992. 1994.).

Nakon završenog studija imenovan je voditeljem Pazinskog kolegija s klasičnom gimnazijom (1994. 1997.), kada preuzima i službu ravnatelja biskupijskog Caritasa do 2007. Bio je osam godina župnik u Rovinju. Među ostalim, u rujnu 2015. imenovan je katedralnim župnikom u Poreču, gdje ga je zateklo imenovanje zadarskim nadbiskupom koadjutorom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!