Na COVID-19 pozitivne i brojne trudnice

18:50 / 22.12.2020.

Autor: Ruža Ištuk/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Na COVID-19 pozitivne su i brojne trudnice, u hrvatskim rodilištima o njima skrbe u posebnim uvjetima.
Na COVID-19 pozitivne su i brojne trudnice, u hrvatskim rodilištima o njima skrbe u posebnim uvjetima. Ekipa HRT-a, za Dnevnik, provjerila je kakvo je stanje u KBC-u Sestre milosrdnice i što trudnicama, uz pozitivne nalaze, stvara probleme.

➡️
Koronavirus - nove informacije
➡️ Lukšić za Dnevnik HTV-a: Imamo veliki priljev bolesnika, ali smo korak ispred virusa
➡️ Reorganizacija zdravstvenog sustava


Uz zabrinutost zbog porođaja, koji je za dva tjedna, Ivana je prije 4 dana dobila i pozitivan nalaz na koronavirus.

Onda mi je prvo bilo, ajme meni što sad. U meni je dijete, novi život. Kako će to na njega djelovati i na kraju krajeva što sa mnom. Od simptoma imam blagi kašalj i pričam kroz nos, rekla je Ivana Miškulin.

Problem je, kaže, što ne zna kako do bolnice, na kontrolni pregled.

- Mi smo svi u izolaciji doma i suprug me ne može voziti. Uspjela sam se snaći tako da sam našla prijatelja koji je prebolio covid nedavno, rekla je i dodala kako mora ići na pregled svaki tjedan.

Liječnicu nije mogla zvati preko vikenda. Zvala je brojne službe, no nitko je, kaže, nije upozorio da je rješenje u sanitetskom prijevozu.

- Nadležni liječnik obiteljske medicine izdaje nalog za sanitetski prijevoz. Naravno, potrebno je obavijestiti nastavni zavod o tom sanitetskom prijevozu i naglasiti da se radi o COVID pozitivnom bolesniku, govori prof. dr. sc. Žarko  Rašić, dr. Med.,ravnatelj~Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba i dodao kako se dnevno prevozi oko 350-400 bolesnika, a od toga je između 50 i 80 bolesnika koji su  COVID pozitivni.

U KBC-u Sestre milosrdnice do sada su zbrinuli 27 trudnica pozitivnih na COVID-19. Za njih imaju posebnu covid operacijsku dvoranu i boks za porođaje te ekipu koja je spremna za sve situacije.

- Jedna primalja i jedan liječnik su organizirani samo za njih i nastojimo to odraditi tako da žena uopće ne osjeća da je covid pozitivna i da se nešto posebno zbiva, jedino nas vidi onako obučene u zaštitnoj opremi, govori Blaženka Sumpor, glavna primalja u KBC-u Sestre milosrdnice.

Ne vide ništa osim očiju, ali pripremljene su nekako na to. Pričamo puno s njima, naglašava Martina  Podvarec primalja u KBC-u Sestre milosrdnice.

I sami su, kažu, izloženi zarazi.

- Negdje 20 posto je kolega bilo zaraženo covidom i preboljelo covid. Svaki tjedan imamo jednog ili dvoje koji ostaju pozitivni ,što isto predstavlja učestalost koja je 10 puta veća nego u ostaloj populaciji, naglašava prof. dr. sc. Krunoslav Kuna, dr. Med., predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice.

Trenutačno imaju dva liječnika koji su pozitivni, a jedan liječnik i dvije primalje su u samoizolaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!