20:29 / 03.05.2021.

Autor: Zrinka Perić/središnji Dnevnik/IMS/HTV(HRT

Na dan svojega grada Vukavarci su optimistični

Dan grada Vukovara

Dan grada Vukovara

Foto: HTV / HRT

Vukovarci obilježavaju Dan grada i slave svoje zaštitnike, svetog Filipa i svetog Jakova. Ove godine navršava se i 790 godina od kada je Vukovar dobio status slobodnog kraljevskog grada.


Nakon diplome na studiju fizioterapije Dinko je siguran posao i veliku plaću u Istri zamijenio rodnim Vukovarom.


- Ovdje mi je obitelj i prijatelji ovdje sam i rođen i jednostavno od Vukovara nikad ne možeš otići zauvijek, kazo je Dinko Šubarić, prvostupnik fizioterapije iz Vukovara.


Tu je pokrenuo vlastiti posao i zaposlio kolegicu s fakulteta iz Slavonskoga Broda. 


- Ovaj grad još me od studiranja privlačio drago mi je da sam se vratila u ovaj grad da živim ovdje sa ovim ljudima, kazala je Bojana Paulić, prvostupnica fizioterapije iz Slavonskog Broda.


Jelena je 1991, morala otići, ali se vratila. Na Dunav i vodotoranj s kojega nad vizurama Vukovara sad uzdišu brojni turisti.


- Kada se popnu gore, vide Vukovar u današnjosti - budućnost dolje možemo čuti bolnu povijest sve ono što smo preživjeli u Domovinskom ratu, rekla je Jelena Zera iz Vukovara. 


Kroz njegovu ranjenu utrobu ona vodi posjetitelje i priča im o herojstvu, ali i velikoj žrtvi.


- Osjećamo se ponosno što smo dočekali da se i vod obnove i da se grad obnovi da ga ovako lijepo možemo vidjeti, rekla je Vukovarka Ivanka Golubović.


Na rođendan grada za sve Vukovarce ulaz je danas besplatan. U slavljeničkom ozračju, Vukovarci su optimistični.


- Sve ima svoje prednosti i nedostatke naravno ali mi smo tu rođeni tu smo odrasli nama je ovo Njemačka - obećana zemlja, rekla je Biljana Ilić.


Tri desetljeća od rata Vukovar gospodarski oporavljaju mladi. Cvjećaricu Josipu grad je privukao poticajnim mjerama.


- Baš smo onako "kliknuli" i evo kažem da moram opet donijeti odluku, opet bi to bio Vukovar, rekla je Josipa Lovrić, cvjećarica iz Županje.


Iako je iseljavanje uzelo maha, radna mjesta čvrsto drže mlade da ne odu iz Vukovara koji zahvaljući njima raste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!