00:05 / 02.05.2018.

Autor: HRT

Na današnji dan srpske paravojne postrojbe raketirale Zagreb

-

-

Foto: - / -

Zagreb je napadnut raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem tzv. zvončićima. Poginulo je sedmero ljudi, a ranjeno 200-tinjak.
Prije točno 23 godine srpske paravojne postrojbe raketirale su središte Zagreba. Bila je to osveta za vojni poraz dan prije u operaciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji, što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić. Zagreb je napadnut raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem tzv. zvončićima. Poginulo je sedmero ljudi, a ranjeno 200-tinjak.Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih i predstavnici Udruge civilnih žrtava grada Zagreba i Zagrebačke županije položili su vijenac i zapalili svijeću na Trgu svibanjskih žrtava 1995. u znak sjećanja na sugrađane stradale u raketiranju Zagreba početkom svibnja 1995. godine.

U raketnim napadima na civilne ciljeve u Zagrebu, koji su bili odmazda za vojni poraz pobunjenih Srba tijekom Operacije Bljesak, projektili su 2. svibnja pali na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice (današnji Trg svibanjskih žrtava 1995.), a dan nakon toga i na Dječju bolnicu u Klaićevoj, pokraj Hrvatskog narodnog kazališta, na park Zrinjevac te pokraj Doma umirovljenika Centar. Ovih se dana prisjećamo uspješne vojno-redarstvene akcije Bljesak, ali i odmazde Jugoslavenske vojske nad velikim gradovima, među kojima je bio i Zagreb. U napadu je poginulo sedam, a ranjeno više od 200 civila. Civilne žrtve, naši sugrađani položili su živote za našu domovinu i najmanje što možemo učiniti je da ih se na današnji dan prisjetimo i s njihovim obiteljima položimo vijenac, rekla je Pavičić Vukičević.

Osobito su opasni bili mnogobrojni neeksplodirani 'zvončići', njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Prigodni program u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba 1991./1995.

U povodu 23. godišnjice raketiranja Zagreba, Muzej grada Zagreba poziva građane na prigodni program (predavanje i kratki multimedijalni zapisi) organiziran u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba 1991./1995. (Ulica Frane Petrića 4/I) u 13 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!