12:52 / 13.07.2020.

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik 2/HRT/I.Z.

Na državnoj maturi palo oko 400 gimnazijalaca

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, arhiva

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Katavić je rekla da se bilježi veliko smanjenje broja gimnazijalaca koji su pali na maturi, ali i smanjenje broja nedovoljnih ocjena svih pristupnika.
Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić objavila je prve privremene rezultate državne mature, a konačni rezultati bit će poznati sljedeći tjedan. Katavić je naglasila da su rezultati državne mature ove godine mnogo bolji nego prošle.Više od stotinu ispita riješeno je sa stopostotnom točnošću, a posebno velik interes ove godine pristupnici su pokazali na STEM predmete.

Produžetak nastave uzrokovan štrajkom nastavnog osoblja, epidemija koja je učenike odvojila od školskih klupa, nastavnika i prijatelja te primorala na brzu adaptaciju online nastavi, potres koji je pogodio šire zagrebačko područje, kao i neizvjesnost oko održavanja ispita iz izbornih predmeta nisu obeshrabrili ovogodišnje maturante, koji su na maturi postigli bolje rezultate u odnosu na prethodnu generaciju, priopćio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje
obrazovanja.

Gledajući obvezne predmete - ukupan broj negativnih ocjena iz hrvatskog i matematike smanjio se za više od 40% u odnosu na prošlu godinu.

- Prije početka provedbe ispita ovogodišnje državne mature jasno sam naglasila da vjerujem u maturante i ovu generaciju jer su po mnogočemu posebni i drugačiji. Danas im s ponosom mogu čestitati na postignutom uspjehu, koji je u obveznom dijelu ispita znatno bolji u odnosu na prošlu
godinu, istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić dodajući kako je raduje spoznaja da zasad imaju četiri pristupnika koji su po dva ispita riješili u potpunosti točno te ukupno 105 ispita koji su riješeni sa stopostotnom točnošću, što je znatno bolji
rezultat od prošlogodišnjeg.

Katavić: Pristupnici koji ostvaruju izvrsne rezultate dolaze iz cijele Hrvatske 

- Također, moram naglasiti da pristupnici koji ostvaruju izvrsne rezultate dolaze iz cijele Hrvatske, a posebno velik interes pokazuju za odabir ispita iz takozvanog STEM područja koje obuhvaća ispite iz fizike, kemije, biologije i informatike, dodala je.

Usprkos ukupnom smanjenju broja pristupnika iz godine u godinu, jedini ispit kod kojeg se bilježi konstantan rast broja prijava je informatika. Ako se spomenuti trendovi nastave, moguće je da već sljedeće školske godine u pet najtraženijih ispita ostane samo jedan društveni, i to politika i gospodarstvo, kažu.

Od ukupnog broja pristupnika, 44 posto čine gimnazijalci kojima se uspješnim polaganjem ispita obveznih predmeta osigurava završetak srednjoškolskog obrazovanja. Upravo je u tom dijelu pristupnika zabilježen velik pomak u odnosu na proteklu godinu u kojoj je zabilježeno više od tisuću  padova iz nekog od tri obvezna ispita. Ove godine negativnu ocjenu na nekom od obveznih ispita dobilo je malo manje od 450 gimnazijalaca, što je smanjenje od 60 posto.

Od obveznih predmeta na državnoj maturi i dalje je najpopularnija matematika na osnovnoj razini te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, dok u izbornom dijelu ispita svakako treba izdvojiti fiziku s gotovo sedam tisuća prijava. Pristupnici postižu najbolje rezultate na ispitima iz stranih jezika, u prosjeku s
ostvarenih između 65 i 75% bodova.

U izjavi ispred NCVVO-a Katavić je napomenula da je i osobno vjerovala u to da će pristupnici ove godine ostvariti bolje rezultate od prošlogodišnjih, bez obzira na uvjete koje je nametnula pandemija COVID-19 u kojima su se pripremali za maturu i u kojoj su je polagali.

Jer, podsjetila je Katavić, maturanti su se izborili za polaganje mature i već time pokazali svoju zrelost i potvrdili da su drukčija generacija.
Pristupnici s izvrsnim rezultatima iz cijele Hrvatske, prijave za informatiku rastu

- Raduje me spoznaja da zasad imamo četiri pristupnika koji su po dva ispita riješili u potpunosti točno te ukupno 105 ispita koji su riješeni sa stopostotnom točnošću, što je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjega, rekla je Katavić, istaknuvši da pristupnici koji su ostvarili izvrsne rezultate dolaze iz cijele Hrvatske.

Posebno veliko zanimanje pokazali su za odabir ispita iz tkz. STEM područja koje obuhvaća ispite iz fizike, kemije, biologije i informatike.
Pritom, izvijestila je Katavić, usprkos ukupnom smanjenju broja pristupnika iz godine u godinu, jedini ispit kod kojega se bilježi konstantan rast broja prijava je informatika.

Smatra kako je moguće, ako se spomenuti trendovi nastave, da već sljedeće školske godine u pet najtraženijih ispita ostane samo jedan društveni, i to politika i gospodarstvo.

Ocijenila je da ovogodišnje maturante nisu obeshrabili produžetak nastave uzrokovan štrajkom nastavnog osoblja, epidemija koja je učenike odvojila od školskih klupa, nastavnika i prijatelja te primorala na brzu adaptaciju online nastavi, potres koji je pogodio šire zagrebačko područje kao i neizvjesnost oko održavanja ispita iz izbornih predmeta.

Negativnih ocjena iz hrvatskoga i matematike manje za više od 40 posto
Kada je riječ o obveznim predmetima, privremeni rezultati pokazuju da se ukupni broj negativnih ocjena iz hrvatskoga i matematike smanjio za više od 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Prije početka provedbe ispita ovogodišnje državne mature jasno sam naglasila da vjerujem u maturante i ovu generaciju jer su po mnogočemu posebni i drukčiji. Danas im s ponosom mogu čestitati na postignutom uspjeh, rekla je Katavić.

Ravnateljica NCVVO-a napomenula je da gimnazijalci čine 44 posto od ukupnoga broja pristupnika, podsjetivši kako uspješno položena državna matura gimnazijalcima osigurava završenost srednjoškolskog obrazovanja. To pak znači, objasnila je, da jedino gimnazijalci mogu pasti na maturi, dok se ostalim prstupnicima bilježi da su položili ispit državne mature ili ga nisu uspjeli položiti.

Nešto manje od 450 gimnazijalaca palo na maturi

Na ovogodišnjoj državnoj maturi zabilježen je veliki pomak u uspjehu gimanzijalaca u odnosu na prošlu godinu kada je više od tisuću gimnazijalaca dobilo negativnu ocjenu iz jednoga od tri obvezna ispita (hrvatski, matematika, strani jezik), a ove godine negativnu ocjenu na nekom od obveznih ispita dobilo je nešto manje od 450 gimnazijalaca što je, istaknula je Katavić, smanjenje od 60 posto.

Dodala je da su od obveznih predmeta na državnoj maturi i dalje najpopularniji matematika na osnovnoj razini te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, dok u izbornom dijelu ispita treba izdvojiti fiziku s gotovo sedam tisuća prijava.

Katavić je izvijestila da pristupnici postižu najbolje rezultate na ispitima iz stranih jezika, u prosjeku s ostvarenih između 65 i 75 posto bodova.

Nakon što će se danas upoznati s privremenim rezultatima državne mature, pristupnici imaju pravo uložiti prigovor na objavljene rezultate do 15. srpnja, a konačna objava rezultata bit će 20. srpnja  nakon obrade svih pristiglih prigovora. Podjela svjedodžbi održat će se 22. srpnja ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!