Na Gradskom vijeću Trilja rasprava o navodno lažnom potpisu

31.05.2022.

23:54

Autor: Hina/HRT

Trilj

Trilj

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

U Trilju je u utorak navečer održana sjednica Gradskog vijeća, prva nakon što je Visoki upravni sud poništio Vladino rješenje o njegovu raspuštanju, a na kojoj se razvila rasprava o navodno lažnom potpisu vijećnika iz redova većine na prijedlogu odluke o privremenom financiranju.

Gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin (HDZ) nije bio na sjednici, no, u utorak je na svom Facebook profilu iznio "novu okolnost" te objavio da je odluka Visokog upravnog suda o poništavanju odluke Ministarstva pravosuđa i uprave, koje je utvrdilo da je triljska odluka o privremenom financiranju ništavna, zasnovana na krivotvorenom potpisu jednog vijećnika predstavničke većine i zatražio da se obnovi postupak.


Bugarin je, sumnjajući u vjerodostojnost potpisa Marina Dukića, gradskog vijećnika iz kvote NL Ivana Šipića, poslao na grafološku analizu Dukićev potpis koji je dio dopune prijedloga odluke o privremenom financiranju.


Analizu je izradila stalna sudska vještakinja za rukopise Ljerka Zdunić, javno je objavljena i na lokalnom sinjskom portalu, a u njoj stoji da "skriptor spornog potpisa na ime Marina Dukića nije Marin Dukić". 


Bugarin je istaknuo da je "zbog kaznenog djela vezanog uz krivotvorenje isprave" podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. 


Potpisnik Dukić uputio je pak dopis u kojem navodi da je na tom spisu njegov vlastoručni potpis, a isto je ponovio i na sjednici. Sudska vještakinja Zdunić nije Hini željela pojasniti detalje vezane uz vještvo.


Burna rasprava s međusobnim uvredama trajala je više od sat vremena, a okončana je prihvaćanjem zaključka, na prijedlog predsjednice Gradskog vijeća Žane Majić s NL Ivana Šipića, kojim se traži očitovanje nadležnih tijela oko daljnjih zakonskih obveza gradonačelnika i Gradskog vijeća grada Trilja u vezi s financiranjem i funkcioniranjem Grada Trilja te da upravni odjeli Grada i gradonačelnika postupe u skladu sa zakonom i da se poštuju zakonski rokovi u predlaganju proračuna.


Na početku sjednice, na obnašanje vijećničke dužnosti prisegnulo je šest zamjenskih vijećnika iz redova HDZ jer su mandate u mirovanje stavili dotadašnji vijećnici te stranke. 


Triljsko Gradsko vijeće je, među ostalim, donijelo odluku o raspisivanju natječaja za izbor ravnatelja Muzeja triljskog kraja, a nakon što je s današnjim danom mandat istekao ravnateljici Sanji Budić Leto koja je imenovana vršiteljicom dužnosti ravnateljice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!