Na granici uoči otvaranja Pelješkog mosta

24.07.2022.

20:25

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/HRT

Pelješki most

Pelješki most

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Udarni je, ali i posljednji turistički vikend na graničnom prijelazu Klek uoči otvorenja Pelješkog mosta. Iako nema nepreglednih kolona iz rekordne 2019-te, svi jedva čekaju otvorenje mosta kako bi putovali bez graničnih kontrola i zastoja. Na graničnom prijelazu Klek danas je bila naša dubrovačka ekipa.

Vrhunac turističke sezone. Pojačan promet na graničnom prijelazu Klek. Gužve ima. Ali duljih čekanja nema.

- Kraj 7. početkom 8. mjeseca to je nešto što očekujemo, sukladno tome planiramo službu, naše ljudske i sve druge resurse kako bi ove gužve i čekanja bili što kraći – kaže Dragan Sršen, voditelj Službe za granicu PU dubrovačko neretvanske.

Ide brzo - pa tako i pregled putnika iz autobusa traje od 7 do 10 minuta. Između graničnih prijelaza Klek i Zaton Doli 10 je kilometara dug neumski koridor. Ponekad u špici sezone dogodi se da se kolona vozila spoji između 2 granice. Čeka se satima. No to se ove godine nije dogodilo. Trenutačno su na 80% prometa iz rekordne 2019-te. Tada je preko Kleka u jednom danu prošlo 11 000 vozila. Taj se rekord sigurno neće oboriti jer će Pelješki most rasteretiti promet.

Za graničnu policiju ništa se ne mijenja.

- Mi imamo određene obveze kao zemlja EU, koja se nalazi na vanjskoj granici, znači na ovim graničnim prijelazima i dalje će se provoditi sustavne granične kontrole, a broj policijskih službenika će se planirati ovisno o opterećenostima prelaza, to su stvari koje treba kroz određene analize utvrditi i sukladno prometu putnika i vozila prilagoditi, izjavio je Dragan Sršen.

Osim tijekom turističke sezone, smanjit će se uobičajene gužve na granici i uoči blagdana. Putnicima u tranzitu koji iz Europe putuju u treće zemlje lakše je i brže proći Pelješkim mostom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!