Filipović: Za ublažavanje inflacije nove mjere predstavit ćemo najesen

11.07.2022.

13:45

Autor: HRT

Davor Filipović, ministar gospodarstva

Davor Filipović, ministar gospodarstva

Foto: HRT / HTV

Nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da će najesen biti predstavljene nove mjere za ublažavanje inflatornih učinaka, koji ne pogađaju samo Hrvatsku, već i cijelu Europu.

U vezi s REPowerEU ministar Flipović rekao je da je riječ o planu koji je napravljen na razini EU-a, kako bi se napravio odmak od ruskih fosilnih goriva.

- U okviru tog plana naglasak se stavlja na diverzifikaciju opskrbe, štednju i ubrzani prelazak na obnovljive izvore energije. Kada je riječ o diverzifikaciji opskrbe posebno se apostrofira uloga Hrvatske u srednjoročnom razdoblju. U tom kontekstu želimo se pozicionirati kao važan energetski čimbenik u ovom dijelu Europe. Želimo osnažiti naše energetske kapacitete, pa ćemo tako udvostručiti kapacitete LNG-a na Krku, ojačat ćemo plinovodnu mrežu PLINACRO-a tako da možemo opskrbljivati i Sloveniju, i Mađarsku, ali i BiH. Ići ćemo u investiciju gdje će se uduplati kapaciteti JANAF-a, koji već s postojećim kapacitetima može zadovoljiti sve Mađarske potrebe, izjavio je Filipović.

Filipović: Nove mjere planiramo predstaviti najesen

Govoreći o mjerama za ublažavanje inflatornih učinaka Filipović je rekao da je na sastanku spomenuo da je Vlada uvela paket mjera u vrijednosti od 5 mlrd. kn.

- Ono na čemu sada radimo su nove mjere koje planiramo predstaviti najesen. Ne možemo utjecati na cijene energenata u Europi i na svjetskim tržištima, međutim sve ono na što budemo mogli utjecati, to ćemo i činiti kako bi pomogli građanima i gospodarstvu. To činimo i sada, izjavio je među ostalim.

U tom kontekstu naveo je da je prije nekoliko dana raspisan natječaj od 1,9 milijardi kuna kako bi naše tvrtke krenule u smjeru zelene i digitalne transformacije, a radi se i na drugim natječajima tako da će, rekao je, do kraja srpnja ili sredine kolovoza gospodarstvu na raspolaganju biti skoro 2,7 milijardi kuna.

- Hamag Bicro je također pokrenuo nove programe koji se primjerice odnose na zajmove do 100.000 eura na razdoblje od deset godina, uz poček 12 mjeseci, s kamatnom stopom od 0,8 posto. Kreće se isto tako u programe sufinanciranja kamatnih stopa (50 posto kamatne stope kod budućih zaduživanja), dodao je.

Zapunjenost skladišta Okoli plinom trenutno 38 posto, do kraja kolovoza na 90 posto

U  kontekstu mjera štednje na razini EU, na sastanku GSV-a razgovaralo se i o uspostavi zajedničke dobrovoljne platforme za nabavu plina na razini cijele EU pri čemu će Hrvatska "pratiti dogovor na europskoj razini".

- Kad nastupite zajednički, sa svim državama članicama EU, pregovaračka je pozicija povoljnija i može se postići jeftinija cijena plina, rekao je Filipović.

Naveo je da je trenutna zapunjenost skladišta Okoli plinom 38 posto te dodao da predstavnici HEP-a, koji operativno vode taj postupak, "svaki dan sugeriraju da će zapunjenost biti onakva kakva je određena kriznim planom, odnosno da će do 1. listopada biti na razni od 90 posto".

Filipović: U lagodnijoj smo poziciji zbog LNG-a

To što imamo LNG stavlja nas u lagodniju poziciju nego što su to države koje nemaju mogućnost dobave plina preko LNG-a. LNG nam omogućava, da možemo, kada govorimo o opskrbi, biti sigurniji, nego brojne druge države. LNG je tu i preko njega uvijek možemo nabaviti dostatnu količinu plina kako sigurnost opskrbe kod nas ne bi došla u pitanje, rekao je Filipović.

- Ako dođe do prekida opskrbe sjevernim tokom, preko LNG-a se mogu nabaviti dostatne količine. Što se tiče operativnih pitanja, to treba pitati Upravu HEP-a, rekao je Filipović.

Davor Filipović

Davor Filipović

Foto: HRT / HTV

Filipović: Možemo dobiti dostatne količine goriva

Što se tiče goriva, Hrvatska nema bojazni jer imamo JANAF preko kojega možemo dobiti dostatne količine goriva, kazao je ministar gospodarstva.

Odgovarajući na pitanja o grijanju i struji za škole i vrtiće, Filipović je kazao da Vlada radi na tome da škole, vrtići i bolnice funkcioniraju kao i do sada.

Govoreći o poduzetnicima i njihovim dvostruko ili trostruko većim računima za struju, ministar je rekao da je otvoren dijalog s Hrvatskom udrugom poslodavaca te će se vidjeti što se može napraviti. 

- Vlada će napraviti sve što je u njezinoj moći, ali Vladine mogućnosti nisu neograničene, dodao je.

Ove godine nitko ne očekuje recesiju na globalnoj razini, rekao je ministar Filipović. Može se dogoditi da tek pojedine države odu u smjeru recesije, dodaje i napominje da se rijetko tko usuđuje prognozirati što će se to događati iduće godine.

Na pitanje hoće li izravno pozvati hrvatske građane na štednju i u kojoj mjeri, možda klimatizacije preko ljeta, a grijanja na zimu, Filipović je kazao da će se sačekati preporuke Europske komisije i onda će im se prilagoditi.

Mišetić: Agilna prilagodljivost

Dopredsjednik GSV-a iz reda poslodavaca Ivan Mišetić, referirajući se na REPowerEU, rekao je da svaki razuman gospodarstvenik već čini ono što je na listi scenarija koje je Europska komisija radila - od štednje, diverzifikacije izvora energije pa do poslovnih scenarija za predstojeće razdoblje.

- Izvjesno je da ništa nije sigurno. Termin koji smo danas iznjedrili je agilna prilagodljivost i to je zapravo nešto što nas trajno čeka u budućnosti, da moramo biti pripravni zajedno djelovati na znakove krize, rekao je.

A pozicija Hrvatske i mogući udio u opskrbi srednje Europe energentima u ovom trenutku je jedan dio koji nam omogućava da nešto lagodnije idemo u jesen od drugih no, naglasio je, to ne znači da nećemo morati dijeliti sudbinu ostalog dijela EU. HUP je u dobroj mjeri zadovoljan onim što je danas rečeno na sastanku kad je u pitanju REPowerEU u pitanju, posebice oko prognoza vezanih uz dostupnost energije, istaknuo je.

- Cijena je nešto drugo, na nju ne možemo utjecati, ali kao odgovorni i razumni poslodavci pokušat ćemo sve da taj dio rizika podijelimo - dijelom s dobavljačima, dijelom s potrošačima i dijelom na uštrb vlastitog profita, rekao je.

Ivan Mišetić

Ivan Mišetić

Foto: HRT / HTV

Sever: Tražimo opsežnije mjere pomoći

Krešimir Sever,
dopredsjednik GSV-a i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata rekao je da su na sastanku tražili da se nastavi s mjerama pomoći te da one budu opsežnije od sadašnjih.

Krešimir Sever

Krešimir Sever

Foto: HRT / HTV

- Tražimo da se one kompletiraju u nekakvom većem obujmu, u skladu s najavljenim rastom cijena i s onim što se događalo od kad su mjere u primjeni. Tražimo da se povede računa i o blokiranima i o mogućim budućim blokiranima, rekao je. Također, traže da se vidi što se još može napraviti kad je riječ o cijeni goriva kao i kod rasta cijena hrane te na području plaća i mirovina.

- I da vidimo što se može napraviti u lovu i prokazivanju onih koji ovo vrijeme koriste za drastično dizanje cijena, naglasio je Sever.

Na sastanku je sudjelovao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!