Na hitnoj u bolnici Sveti Duh ugušila se pacijentica

18.06.2023.

Zadnja izmjena 19:26

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Bolnica Sveti Duh

Bolnica Sveti Duh

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh još jedna smrt koja je izazvala veliku pozornost javnosti. Početkom lipnja, na hitnom prijmu, dok je čekala završetak liječničke obrade zbog uganuća skočnog zgloba, žena se ugušila jedući pecivo. Iz bolnice su potvrdili tragični događaj, u tijeku je unutarnji nadzor, a očitovanje je zatražilo i Ministarstvo zdravstva. Podsjetimo, hitni prijam bolnice Sveti Duh ove je godine već dva puta bio pod nadzorom inspekcije zbog druga dva slučaja smrti pacijenta u čekaonici.

Na hitnom prijamu bolnice Sveti Duh šezdesetdvogodišnjakinja tražila je pomoć zbog uganuća skočnog zgloba, nakon pregleda dežurnog kirurga i radiološkog snimanja smještena je u jedan od boksova.

Dok je čekala, ugušila se jedući pecivo, pronašli su je bez znakova života. Nakon reanimacije, utvrđena je moždana smrt, smještena je u jedinicu intenzivnog liječenja u kojoj je osam dana kasnije i preminula.

Iz KB Sveti Duh danas nisu htjeli sttai ptred našu kameru, oglasili su se pisanim priopčćenjem u kojem izražavaju sućut obitelji preminule pacijentice i u potpunosti podržavaju njihova nastojanja da dobiju odgovore i pronađu mir.

U Koaliciji udruga u zdravstvu smatraju da je riječ o nevjerojatnom zbivanju i ističu da je riječ o medijskoj hajci na bolnicu.

- Zato što, mislim da nitko normalan ne bi stavio nadzor gospođe koja je došla zbog uganutog zgloba i nitko ne bi očekivao nekakav opasan neželjeni događaj. Tako da mislim da se tu ne može kriviti osoblje, ne znam koliko vremena je gospođa bila bez nadzora, ali to se njoj moglo dogoditi i kod kuće, rekao je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, Ivica Belina.

Što se dogodilo, trebalo bi se doznati nakon unutarnjeg i inspekcijskog nadzora. Sin preminule, doznajemo, angažirao je odvjetnika i odgovore će tražiti pravnim putem.

Bolnica pokrenula postupak unutarnjeg nadzora 


Iz Kliničke bolnice Sveti Duh objavili su da je u petak, 9. lipnja, Upravi KB-a prijavljen događaj reanimacije pacijentice zbog gušenja. Uprava Bolnice je u ponedjeljak, 12. lipnja, pokrenula postupak unutarnjeg nadzora, kako bi dobila cjelovit i meritoran uvid u slučaj. O rezultatima postupka izvijestit ćemo javnost, objavili su.

Izražavamo sućut obitelji preminule pacijentice te u potpunosti podržavamo njihova nasto-janja da dobiju odgovore i pronađu mir, poručuju iz 'Svetog Duha'.

Iz Ministarstva će zatražiti očitovanje


Iz Ministarstva zdravstva poručili su da će zatražiti očitovanje bolnice o tom slučaju. Po primitku traženih informacija zdravstvena inspekcija će postupati prema zakonskoj proceduri, poručuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!