HRT i REGEA potpisali Sporazum o izgradnji sunčanih elektrana na Prisavlju

26.05.2022.

15:13

Autor: HRT Komunikacije

Sporazum o izgradnji sunčanih elektrana na Prisavlju

Sporazum o izgradnji sunčanih elektrana na Prisavlju

Foto: HRT / HTV

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) potpisali su danas Sporazum o dodjeli usluge pružanja tehničke pomoći u pripremi projekata izgradnje integriranih sunčanih elektrana. U ime HRT-a Sporazum je potpisao Glavni ravnatelj Robert Šveb, a ispred REGEA-e ravnatelj dr. sc. Julije Domac. Ravnatelj Šveb istaknuo je kako je HRT u svojim programima i do sada ukazivao na potrebu aktivnije zaštite okoliša, a ubuduće će toj temi davati još i puno više prostora i značaja.

- Danas sa zadovoljstvom i ponosom potpisujemo Sporazum o izradi Studije za izgradnju solarne elektrane na Prisavlju, koja će, kada jednog dana bude realizirana, dati svoj mali doprinos našoj ukupnoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije, rekao je glavni ravnatelj Šveb. Istaknuo je da taj put nema alternative te da HRT ovim putem želi potaknuti i ostale institucije, ali i građane Hrvatske se pridruže kako bi svi zajedno dali doprinos u smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Naglasio je da će u slučaju konačne odluke o realizaciji izgradnje solarne elektrane, HRT preferirati financiranje iz fondova ili ESCO model financiranja, pojasnivši da HRT neće investirati javni novac u izgradnju.

Ravnatelj REGEA-e rekao je da će se ovim sporazumom adresirati klimatske promjene u dijelu u kojem to možemo, na krovovima i na nadstrešnicama parkirališta HRT-a. Instalirat će se, kako je rekao, nekoliko megavata sunčane elektrane.

- Time ćemo, nadam se značajno, doprinijeti i financijskoj održivosti HRT-a koji će imati jeftiniju električnu energiju. Ono što je možda važnije od tih kilovat sati koji će biti proizvedeni je poruka koju šaljemo sa HRT-a, a to je poruka održivosti i odgovornosti prema vlastitoj energiji i obnovljivim izvorima energije kojima je Hrvatska izuzetno bogata, rekao je Julije Domac.

Ravnateljica Poslovne jedinice Poslovanje HRT-a Gordana Grandov istaknula je da sama studija i potpisani sporazum za HRT ne predstavlja nikakvu financijsku izloženost, s obzirom da je REGEA kao partner HRT-a pokrivena financiranjem od strane Europske komisije.

- Kada dođemo do faze konkretne i realne investicije, HRT ima nekoliko opcija za izvore financiranja – prije svega adekvatne fondove, što je najoptimalnija varijanta (iako vrlo administrativno zahtjevna) ili financiranje putem ESCO modela, rekla je ravnateljica. Dodala je da je npr. studija o zamjeni cjelokupne rasvjete kroz ESCO model pokazala mogućnost ušteda od 70% na ukupne sadašnje troškove, pri čemu bi se investicija vratila u roku od 5 do 7 godina, nakon čega bi HRT u cijelosti koristio benefite tih ušteda. Prema tome, implementacija modela zelene energije i energetske učinkovitosti osim pozitivne i dobre priče ima i zdravu poslovnu logiku, izjavila je Grandov. 

Projekt sunčane elektrane planirane snage 1 megavat, odnosno 1,5 megavata ako se pribroje solarne ploče planirane i na parkiralištu, okvirne je vrijednosti oko 12 milijuna kuna. Natječaj za gradnju elektrane mogao bi biti raspisan do kraja godine, istaknuli su predstavnici REGEA-e.

Galerija
Sporazum o izgradnji sunčanih elektrana na Prisavlju   , Foto: HRT/HTV
Sporazum o izgradnji sunčanih elektrana na Prisavlju, Foto: HRT/HTVSporazum o izgradnji sunčanih elektrana na Prisavlju , Foto: HRT/HTVSporazum o izgradnji sunčanih elektrana na Prisavlju, Foto: HRT/HTV

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!