Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata oštro osudila Ćorušićev istup

16:22 / 24.05.2022.

Autor: HRT

Jasna Karačić i Tomislav Ćorušić

Jasna Karačić i Tomislav Ćorušić

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL / HTV

Udruga za promicanje prava pacijenata oštro je reagirala na jučerašnji istup ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića u emisiji Nedjeljom u dva. Danas će se sastati Upravni odbor kako bi odlučili što će konkretno poduzeti.

- Moram oštro reagirati u cilju zaštite pacijentice čije je prezime i cijela povijest bolesti iznesena od strane prof. Ćorušića, koji je tako prekršio najvažnija prava pacijenata. A to je povjerljivost podataka i Kodeks medicinske etike i deontologije, poručila je predsjednica Hrvatske udruge za prava pacijenata Jasna Karačić

Dodala je kako je odmah sazvala sjednicu Upravnog odbora udruge kako bi razmotrili sljedeće korake.

- Tijekom moje karijere - ovo je zaista najgori slučaj kršenja prava pacijenata, naglasila je te poručila kako je samim činom iznošenja podataka prof. Ćorušić "pokazao i ružne pasivno agresivne komentare" o Mireli Čavajdi "što također spada u najteže povrede Hipokratove zakletve". To jedan liječnik ne bi trebao činiti, zaključila je. 

Posjetimo, govoreći o slučaju pacijentice Ćorušić je kazao kako je za taj slučaj prvi put čuo 2017. Tada je već godinu dana bio ravnatelj KBC-a Zagreb kad mu je dostavljen zahtjev odvjetničkog društva pacijentice, čijeg se identiteta pokušao sjetiti spomenuvši dva prezimena.

- Bio sam siguran da nisam učinio liječničku pogrešku, da nisam krivo liječio ženu (...) Nisam bitno oštetio ženu, dapače - prvom operacijom omogućio sam joj da rodi, rekao je Ćorušić, koji je opisao slučaj uz detalje bolesti pacijentice i iznos isplaćene odštete.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!