SDP u Zadru predstavio rješenja za stambene probleme: "Moram van ako nemam stan"

27.11.2022.

Zadnja izmjena 17:04

Autor: M.M./V.Š./Dnevnik/IMS/HTV/HRT/Hina

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: HTV / HRT

O politici stanovanja pod naslovom "Moram van ako nemam stan" bilo je riječi na tematsko-izvještajnoj konvenciji SDP-a Zadarske županije u nedjelju te su predstavljena rješenja za stambene probleme građana, posebice mladih.

Cijene stanova lete u nebo, a plaće ostaju iste, istaknuto je.

- Jedna od politika koje smo komunicirali zadnjih nekoliko tjedana na kojoj smo ozbiljno radili je politika rada. Kako osigurati ljudima da mogu dostojanstveno živjeti od svoga rada, kako osigurati ljudima da imaju adekvatne plaće od kojih se može normalno živjeti. Međutim, to je tek prvi korak u dizanju standarda građanki i građana Hrvatske. Drugi korak je i ovaj koji počinje danas iz Zadra, osigurati ljudima da mogu dobiti krov nad glavom, a da pritom za to ne moraju ući u dužničko ropstvo, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a. 

Iz SDP-a su upozorili da svaki deseti radnik u Hrvatskoj zarađuje manje od 3915 kuna neto, a svaki drugi radnik ima plaću manju od 6175 kuna. Prema visini minimalca Hrvatska je među pet članica EU s najnižim primanjima uz Bugare, Letonce, Rumunje i Mađare.


Ustvrdili su i da zbog situacije na tržištu nekretnina sve više mladih živi "pod stambenim stresom" jer njihovi stambeni troškovi iznose više od 30 posto njihovih primanja. Cijena stanova za dugoročni najam je u stalnom porastu te su podstanari za najam i režije često prisiljeni davati sve i do 50 posto svojih mjesečnih primanja, što ih dovodi na rub siromaštva.


U nastavku konvencije, SDP Zadarske županije je prezentirao svoje lokalne politike stanovanja.


Uz ostalo, predložili su da stanovi za najam postanu priuštivi. 


- Umjesto dosadašnjih praksi izgradnje stanova i dugotrajnih listi čekanja za njihov otkup, potrebno je graditi stanove za priuštivi najam....S druge strane, od najma bi jedinice lokalne samouprave pokrili troškove izgradnje, odnosno gradili novi stambeni fond. Grad/općina bi ustupila zemljište i djelomično sudjelovala u troškovima izgradnje, dok bi drugi dio pokrila država, napomenuli su.


Predlažu i da među stanovima za društveni najam budu stanovi i za socijalne kategorije.


- Izuzetno je važno integrirati sve kategorije stanovništva (mlade profesionalce, obitelji s djecom, socijalne kategorije, starije stanovništvo) te im stvoriti društveni prostor u kojemu međusobno mogu prenositi svoja znanja i iskustva te prakticirati društveni život, istaknuli su iz SDP-a. Predložili su također prenamjenu općinskih i gradskih zapuštenih prostora u stambene jedinice, kao što su to učinili primjerice u Slovačkoj i Sloveniji gdje su vojni objekti prenamijenjeni u gradske stambene prostore za najam.


Tu je i javno-privatno partnerstvo odnosno jedinice lokalne samouprave mogu osnovati agenciju/tvrtku koja će obnoviti zapuštene nekretnine i s njihovim vlasnicima obnoviti sklopiti ugovor o zakupu na određeni broj godina - JLS obnovi zapuštenu nekretninu te ju daje u priuštivi najam.


- Vlasnik, ovisno o cijeni obnove nekretnine, dobiva ili ne dobiva dio najma ili ju krene dobivati nakon isplate renovacije. U takvim slučajevima najmoprimci su sigurni da neće morati nenadano napustiti nekretninu, dok je najmodavcu njegova nekretnina obnovljena te po isplati od nje ima financijsku korist, predložili su iz SDP-a.


U priopćenju su istaknuli kako je provođenje tih mjera esencijalno za razvoj društva u cjelini, ali i za osobni razvoj pojedinaca. 


- Mladi bi se češće odlučivali za ostanak u svojim lokalnim sredinama, sudjelovali u njihovom razvoju te samim svojim ostankom održali bolju demografsku sliku, ali ju i obogatili u slučaju da se odluče na potomstvo - za što je ključno rješavanje upravo stambenog pitanja, zaključili su iz SDP-a.

O obuci ukrajinskih vojnika

Grbin je komentirao i obuku ukrajinskih vojnika. Rekao je kako se o tome moraju dogovoriti predsjednik i premijer te shvatiti koje su ustavne ovlasti i obveze.

Dodao je kako više nije pitanje solidarnosti s Ukrajinom, koju su sve političke stranke poduprle, nego je pitanje hoćemo li prihvatiti da se krši naš ustavno-pravni poredak.

- Samo zato da bi se Plenković mogao svađati s Milanovićem. Mi na to u Hrvatskom saboru nećemo pristati. U sljedećih nekoliko dana, do rasprave, koja je u srijedu, dodatno ćemo razmotriti ovo što je došlo pred nas, konzultirat ćemo se s nekim stručnjacima za ustavno pravo, iako je dio njih već javno istupao i jasno su rekli da je ovaj prijedlog odluke, ovako kako ga je Vlada uputila, kriv i nakon toga ćemo odlučiti i tako se postaviti. Znat ćete to već preksutra najkasnije, rekao je Grbin novinarima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!