16:36 / 06.01.2020.

Autor: Anita Markovina Radnić/V.K./HRT

Na Japirku stanove poplavile otpadne vode

-

-

Foto: - / -

Na solinskome Japirku muku muče s otpadnim vodama koje se svako malo izlijevaju iz crne jame. Na jednu jamu spojeno je čak 70 stanova.
Na solinskome Japirku muku muče s otpadnim vodama koje se svako malo izlijevaju iz crne jame. Na jednu jamu spojeno je čak 70 stanova.

Rješenje se zasad ne nazire, osim možda da se cijeli stambeni kompleks spoji na kanalizaciju. Loše izgrađena crna jama i neodgovorni pojedinci, koji u odvode bacaju svašta, uzrok su plavljenja stanova.

Stanari su se obratili mjerodavnima, no od problema svi peru ruke, pozvali su i medije, u nadi da će se problem uskoro ipak riješiti.

U pet minuta Čarićima je poplavljen gotovo cijeli stan!

- Doslovno sam plivala u fekalijama, do gležnjeva je bilo te prljave vode, fekalija, to je izviralo kroz sifon u WC-u, govori Maja Čarić.

Nisu pomogli ni ručnici ni plahte.

I nije to prvi put - njihova je nesreća to što žive u prizemlju stambenoga kompleksa na Japirku. Doselili su se prije 15 godina kada su stanovi u Solinu bili mnogo jeftiniji nego u Splitu. Na spornu crnu jamu spojeno je 70 stanova.

- Loše je rađeno, nema za fekalije, nema prelivnu jamu. I reći ću vam usput, nemoral ljudi, stanara koji bacaju vlažne maramice, a one nisu razgradive. Na kraju krajeva, pumpa ih ne može pumpati jer su rastezljive, naglašava Vinko Lozić.

Sadašnje pumpe podvalio im je, kažu, investitor. Kad su kupovali stanove, za njih nisu ni znali. Investitor više ne posluje, a Stanouprava i Grad ne prihvaćaju odgovornost.

- Ja sam neki dan plačući zvala sve i svakoga. Privatno sam se dokopala gradonačelnikova broja i on je- nemoćan! On mi može samo poslati cisternu. Dođe jedna cisterna, ispumpa i nakon pola sata je opet puna i opet ispočetka. Dokle, pita se Maja.

I sanitarni inspektori kažu kako ovo nije njihov problem.

- Bilo je ovdje deset inspekcija. Svi govore: Ja nisam kriv, ljutito će Mladen Čarić.

- Ovo bih ja prokopao pa neka ide sve u vodu, tamo u Jadro pa bi se netko od tih moralnih velikih ekoloških čimbenika valjda sjetio, govori Vinko. Na Putu mira još nema mira, svi se pitaju čiji je stan sljedeći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!