Na Korčuli se gradi luka Polačište koja bi trebala riješiti dio prometnih problema

02.08.2023.

12:42

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Na Korčuli je u tijeku realizacija najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti otoka. Gradi se nova luka - Polačište - vrijedna više od 25 milijuna eura, koja bi trebala riješiti dio prometnih problema na Korčuli. 

Za Dnevnik HTV-a s Korčule se javila naša reporterka i novinarka Ivana Brailo Drnas.


- Nakon otvorenja Pelješkog mosta, osobito sad, u srcu turističke sezone, uistinu je velik prometni pritisak na Pelješac, a samim time i na Korčulu. Naime, vozila koja dolaze na trajekt i koja silaze s trajekta teško se mimoilaze uskim uličicama u Orebiću, a i sami su trajekti puni. Stoga možemo reći da je nova luka Polačište jedan od najiščekivanijih projekata u Korčuli. Dio tog projekta su i uređenje luke u Perni, kao i obilaznice kojom bi se rasteretio Orebić, a radovi na tim projektima trebali bi, prema najavama, početi na jesen. 


U isto vrijeme, na drugoj strani otoka, u Veloj Luci, najavljeno je za nekoliko mjeseci otvaranje nove luke na kojoj su radovi dovršeni, u tijeku su završni radovi. Ipak će glavna luka za prihvat putnika biti u Poletištu. Bit će riječ o jednoj bržoj i efikasnijoj trajektnoj liniji, plovidba će trajati samo sedam minuta, tako da možemo reći da će djelovati poput svojevrsnog mosta. Dovršetak radova nove luke najavljen je za listopad iduće godine, javlja za Dnevnik HTV-a Ivana Brailo Drnas. 


- Izgradnjom nove luke, sigurni smo, da će sve gužve koje su se događale u neplaniranim trenucima, luka biti spremna prihvatiti, kao i sve kapacitete vozila, govori Ante Tvrdeić, ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula. 


- Brojni će problemi ostati iza nas. Pretpostavka tome je izgradnja nove luke, izgradnja pristupne ceste do državne ceste na Korčuli, ali i izgradnja Perne i obilaznice Orebića, ističe Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!