Na kušnji demokratske i zapadne vrijednosti

16.11.2022.

20:00

Autor: Leon Čuljak/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Stringer / Reuters

Na dvodnevnoj Međunarodnoj konferenciji o sigurnosnim izazovima za Europu, u organizaciji RACVIAC-a - Središta za sigurnosnu suradnju, uz potporu hrvatskog ureda Zaklade Konrad Adenauer (KAS) i "George C. Marshall" Europskog centra za sigurnosne studije, okupilo se više od 130 sudionika. Istaknuto je da ruska agresija na Ukrajinu te posljedično humanitarna i energetska kriza u zemljama jugoistočne Europe predstavljaju ozbiljan izazov.


- Glavni izazov, koji i dalje ostaje, ranjivost je demokratskih institucija. Treba vremena kako bi se dovoljno sazrelo i normalno funkcioniralo na temelju zajedničkih vrijednosti slobode i demokracije te euroatlantskih integracija. To je put naprijed za ovu regiju, poručio je general bojnik Jeronim Bazo, ravnatelj RACVIAC - Centra za sigurnosnu suradnju.

Amy Davidson, v. d. zamjenice šefa misije Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj ističe da SAD ostaje predan ideji Europe koja je slobodna i u miru. 

- Ovdje u Jugoistočnoj Europi svoje napore usmjeravamo na pomoć našim partnerima i saveznicima u očuvanju sigurnosti, demokratskih institucija, vladavinu prava i ekonomski razvoj.

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić tvrdi da je za sve te izazove Hrvatska spremna.

- Povećali smo proračun za obranu, na 2% GDP-a, 30,5% toga odlazi na opremanje i modernizaciju naših oružanih snaga. Kupovina novih zrakoplova i helikoptera Black Hawk, kao i drugi veliki projekti, značajno doprinose našim nacionalnim, NATO-ovim i europskim obrambenim ciljevima, rekao je.

Pokušaj Rusije da ponovno uspostavi hladnoratovski sustav stavio je na kušnju demokratske i zapadne vrijednosti, čulo se na skupu.

- Činjenica da se sve ovo događa kada i samit G20, na kojem svjetski vođe govore o miru i pregovorima, te da se napadaju civili, civilna infrastruktura i ubijaju ljudi usred Kijeva, samo je još jedan od pokazatelja koliko Rusija poštuje međunarodnu zajednicu i sve napore za smislenim pregovorima kojima bi se riješila situacija u Ukrajini, rekla je Yevgeniya Gaber, ukrajinska vanjskopolitička analitičarka.

Budući da se početak pregovora ne nazire, i dalje postoji realni strah od eskalacije trenutačnog sukoba. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!