17:03 / 21.07.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Na Kvarneru ovoga ljeta policajci iz Slovenije i Slovačke

Strani policajci patroliraju u Rijeci

Strani policajci patroliraju u Rijeci

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na otoku Krku i crikveničkoj rivijeri ovog ljeta pomagati će policajci iz Slovačke i Slovenije, rečeno je na konferenciji za novinare u primorsko-goranskoj policijskoj upravi.

Proteklih godina su u sklopu projekta Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovali policijski službenici iz mnogo više zemalja, no ove sezone su zbog pandemije covida-19 ostali samo predstavnici ovih dvaju država.

Projekt je pokrenut 2006. otkad na hrvatsku obalu tijekom turističke sezone dolaze policijski službenici iz država iz kojih dolaze najviše gostiju u Hrvatsku. Do sad je sudjelovalo više od 20 zemalja i 839 policajaca.

Na područje PU primorsko-goranske prvi strani policajci došli su 2007. iz Austrije. Ove sezone će na području Crikvenice raditi slovački policajac Roman Hajek, kojeg će u kolovozu zamijeniti kolegica Kristina Holecova iz iste države.

Na Krku će od sredine srpnja do sredine kolovoza djelovati policijski službenik iz Slovenije Dragan Butara.

Načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar istaknuo je da su sva dosadašnja iskustva u suradnji stranih policajaca s hrvatskim tijekom sezone vrlo dobra. Time se doprinosi osjećaju sigurnosti stranih gostiju i sigurnosti destinacije, rekao je.

- Na ovaj način se postiže mnogo brža razmjena informacija i komunikacija s gostima u slučaju potrebe, naveo je Dizdar. Dodao je da su u proteklim godinama policijski službenici djelovali nenaoružani, ali su sad neki od njih s osobnim naoružanjem i s vlastitim vozilima.

Predstavnica Turističke zajednice Kvarnera Renata Vincek istaknula je da se na ovaj način mnogo lakše predstavlja Kvarner i Hrvatska kao sigurna destinacija.

Naglasila je da je na području Primorsko-goranske županije ostvareno 60 posto turističkog prometa u odnosu na 2019. ocjenjujući to odličnim rezultatom s obzirom na okolnosti.

Navela je da je na Kvarneru trenutno 30 tisuća gostiju iz Slovenije i oko 7000 iz Slovačke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!