10:09 / 09.09.2020.

Autor: I.D./HRT/HINA

Na Mirogoju održan posljednji ispraćaj Žarka Domljana

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Dr. Domljan ostat će nam u trajnom sjećanju zbog njegovog političkog angažmana i izuzetnog doprinosa u stvaranju suverene, neovisne i demokratske Hrvatske."
Na zagrebačkom Mirogoju, u krugu obitelji, prijatelja i političkih dužnosnika pokopan je Žarko Domljan, prvi predsjednik Sabora u neovisnoj Hrvatskoj.

Komemoracija je održana u Saboru. Kako je rečeno, bio je povjesničar umjetnosti, leksikograf i političar, ali iznad svega hrvatski domoljub i cijenjeni intelektualac.

Životni put dr. Domljana i njegovo osvjedočeno domoljublje može biti primjer svima nama, koji služimo hrvatskim građanima, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na komemoraciji koja je zbog epidemioloških uvjeta i u dogovoru s obitelji, održana u krugu obitelji, bliskih prijatelja i državnog vrha.
Istaknuo je kako iza Domljana ostaje veliko djelo i bogat, uspješan i plodonosan život koji je snažno pridonio razvoju hrvatske politike, povijesti umjetnosti i leksikografije.

- Mi u Saboru pamtit ćemo prije svega dr. Domljana po njegovu snažnom političkom angažmanu, kazao je Jandroković, podsjetivši da je Domljan na konstituirajućoj sjednici prvog saborskog saziva, 30. svibnja 1990., izabran za prvog predsjednika Sabora te da je tu povijesnu funkciju obnašao do 1992.
Pod njegovim vodstvom, Sabor je donio niz odluka i temeljnih pravnih akata koji su u bitnome odredili razvoj suvremene hrvatske države i društva, kazao je Jandroković, navodeći donošenje Božićnog Ustava, odluke kojima je Hrvatska proglašena suverenom i samostalnom državom.

Posebno ćemo pamtiti riječi dr. Domljana kojima je proglasio hrvatsku neovisnost 25. lipnja 1991. godine kazavši: Rođena je država Hrvatska. Neka joj je sretan i dug život, kazao je Jandroković.

Sućut i duboko poštovanje Domljanu i njegovoj obitelji, u ime hrvatske Vlade i HDZ-a, izrazio je premijer Andrej Plenković. Kazao je da je Domljan bio povjesničar umjetnosti, leksikograf, političar, hrvatski domoljubi i veliki intelektualac.

- Bio je i sudionik prvog općeg sabora HDZ-a, predsjednik zagrebačkog HDZ-a. No njegova ključna uloga bila je uloga prvog predsjednika Hrvatskog sabora. Ono što mi je bilo posebno facinatno kod njega tada, kada sam ga upoznao kao mladi diplomat, bilo je dostojanstvo, poštovanje prema svakome s kim je komunicirao, ali i prema instituciji i funkcijama koje je obnašao, rekao je među ostalim premijer Plenković. 

Predsjednik Vlade RH 1991-1992. godine Franjo Gregurić kazao je da se danas opraštamo od prijatelja, plemenitog čovjeka, ratnog suborca i velikog hrvatskog domoljuba.

- Otišao je još jedan od velikana hrvatske državnosti, prvi predsjednik Hrvatskog sabora. Pamtimo 30. svibnja 1990. godine, konstituiranja Sabora i biranje njegovog prvog predsjednika. Ostat će trajno zapamćen  u hrvatskoj povijesti. U prosincu te godine donesen je novi Ustav demokratske Republike Hrvatske, a prilike su se u zemlji pogoršavale, a Hrvatska se ubrzano pripremala za obranu svoje samostalnosti. U tim aktivnostima je intezivno koordinirao i sudjelovao predsjednik Franjo Tuđman, Sabor RH i Žarko Domljan, kao i Vlada, kazao je Gregurić. Dodao je da je Domljan bio izuzetan suradnik, da je govorio nekoliko stranih jezika te da je i nakoj odlaska u mirovinu svojim javnim istupima doprinosio demokratizaciji hrvatskog društva.  

Hrvatski sabor prijepodne je minutom šutnje, odao počast dr. Žarku Domljanu. tom prigodom je Gordan Jandroković kazao "da će nam dr. Domljan ostati u trajnom sjećanju zbog njegovog političkog angažmana i izuzetnog doprinosa u stvaranju suverene, neovisne i demokratske Hrvatske, izgradnji njezinih državnih institucija te promicanju hrvatskih interesa u međunarodnim organizacijama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!