Na misi u obnovljenoj crkvi sv. Jurja Mučenika ministrica Obuljen Koržinek

20.11.2022.

15:12

Autor: Hina/HRT

Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

U župnoj crkvi svetog Jurja Mučenika u Gornjoj Stubici u nedjelju je održano zahvalno misno slavlje i blagoslov, u povodu završetka obnove te crkve, stradale u zagrebačkom potresu u ožujku 2020., a misi je nazočila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Radovi vrijedni oko 5,1 milijun kuna u potpunosti su financirani iz Fonda solidarnosti preko Ministarstva kulture i medija, a uz konstruktivnu, završena je i cjelovita obnova crkve jer je Župa, uz pomoć Zagrebačke nadbiskupije, Krapinsko-zagorske županije, Općine Gornja Stubica i samih župljana, obnovila unutrašnjost crkve.

Drago mi je da smo u Općini Gornja Stubica uspjeli gotovo do kraja završiti sva tri projekta. I kapela u Slanom Potoku i ova župna crkva su gotove, a pri kraju su radovi na župnom dvoru koji je bio poslužio kao depo za smještaj umjetnina, kazala je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Naglasila je da se trenutno putem Ministarstva kulture i medija provodi više od 280 projekata obnove stradalih objekata u zagrebačkom i petrinjskom potresu, u više županija, ukupne vrijednosti više od 5 milijardi kuna.

Ministrica je istaknula da je gornjostubička župna crkva svetog Jurja Mučenika obnovljena po najvišim konzervatorskim standardima.

U svakom je smislu zasjala u nekom novom svjetlu. Vidimo danas i po punoj crkvi da su se i vjernici odazvali ovom slavlju, ali ono što smo čuli od župnika je da su pridonijeli i financijski završetak cjelovite obnove, rekla je Obuljen Koržinek. Dodala je da je to put kojim će se nastaviti obnavljati sva ostala sakralna kulturna dobra.

Načelnik Općine Gornja Stubica, Jasmin Krizmanić, zahvalio je Vladi RH, Ministarstvu kulture i ministrici jer, kazao je, 'nije mala stvar u ovako relativno maloj sredini naći sredstva za obnovu župne crkve, ali i župnog dvora'.

Svetu misu i blagoslov crkve predslavio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!