Na obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a stiglo 35 timova iz cijele Hrvatske

30.04.2023.

Zadnja izmjena 14:25

Autor: V.K./HRT/Hina

Na obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a stiglo 35 timova iz cijele Hrvatske

Na obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a stiglo 35 timova iz cijele Hrvatske

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Središnje obilježavanje Nacionalnog dana Hitne medicinske službe (HMS) obilježava se u nedjelju u Staroj Gradiški, gdje je vozilima stiglo oko 35 potpuno opremljenih timova HMS-a iz cijele Hrvatske kako bi prezentirali tehnike reanimacije i ostale vještine kojima raspolažu.

- U Staru Gradišku stigli su timovi iz svih županijskih zavoda za hitnu medicinu i gosti. Kroz kratku vježbu ponovit ćemo sve ono što učimo na tečaju medicinskog odgovora na veliku nesreću i katastrofu da vidimo kako to timovi uistinu izvode na terenu, rekla je novinarima uoči obilježavanja Nacionalnog dana HMS-a ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

"Velika nesreća i katastrofa" tema je ovogodišnje vježbe koja će se održati na središnjem gradskom trgu. Sudjeluje više od 200 osoba, pripadnika Hitne medicinske službe, Ministarstva unutarnjih poslova te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stara Gradiška.

Hitna medicinska služba (HMS) prva je karika u lancu zbrinjavanja hitnog pacijenta i svih onih kojima je zbog bolesti, stradanja ili ozljede neposredno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.

Sustav hitne medicine trenutačno ima više od 4000 djelatnika koji na godinu odrade 1,5 milijuna intervencija.

Ravnateljica Grba Bujević ističe da djelatnici Hitne službe svoj posao rade stručno, marljivo i odgovorno, te su na raspolaganju svim građanima i turistima, od 0 do 24 sata, sedam dana u tjednu, cijelu godinu.

- Rade u teškim i stresnim uvjetima, ali zahvaljujući edukacijama spremni su odgovoriti na sve, pa i na velike nesreće i katastrofe, rekla je ravnateljica.

Značaj HMS-a prepoznao je i Hrvatski sabor te je 2013. godine, na inicijativu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, 30. travnja proglasio Nacionalnim danom HMS-a te pružio veliko priznanje i podršku svim djelatnicima hitne medicine u njihovom profesionalnom i predanom radu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!