Spašeni otac i sin koji su sinoć nestali na moru

10.07.2022.

13:06

Autor: HRT/V.G./Blanka Kukec/Klaudija Modrić Plantarić/Dnevnik

Sretan kraj potrage

Sretan kraj potrage

Foto: Dnevnik / HRT

U akvatoriju otoka Krka od sinoć je trajala potraga za njemačkim državljaninom i njegovim maloljetnim sinom koji su, po jakoj buri, na dasci za veslanje, iz Klenovice krenuli prema otoku Krku. Poslijepodne je stigla sretna vijest - otac i sin su pronađeni.

- Otac i sin su u dobrom stanju, ali iscrpljeni. Nalaze se u krugu obitelji u Klenovici. Pronađeni su na hridima oko Vrbnika, 500m udaljeni od mora, javila je Klaudija Modrić Plantarić za središnji Dnevnik HTV-a.

Jutros oko 10 sati, dodala je, pronađene su SUP dasku i veslo koji su bili cijeli i neoštećeni, To je bila svijetla točka koja je dala optimizam da im se nije ništa dogodilo. 

Kapetan opisao akciju spašavanja 

- Otac i maloljetni sin koji su se unatoč buri iz Klenovice uputili na rekreativno veslanje na dasci - tzv. supu, pronađeni su na Krku, potvrdio je za HRT lučki kapetan Darko Glažar. 

- Kada smo našli neoštećenu dasku, to je bio dobar znak da ljudi nisu stradali jer nije uništena, pa smo po logici stvari išli prema kopnu. Angažiran je HGSS, 17 osoba i 4 vozila. Otprilike 500-tinjak metara od mjesta gdje su trebali izaći na kopno su pronađeni. Najbliže mjesto je Vrbnik, rekao je za Glažar opisujući potragu za ocem i sinom.

Riječ je o oštrom kamenju na sjevernoj strani Krka, rekao je i objasnio da su spušteni na obalu, HGSS im je dao obuću jer su bili bosi, preuzelo ih je plovilo lučke kapetanije Rijeka i odvezlo u Novi Vinodolski gdje ih čeka majka, odnosno supruga.

- U dobrom su psihofizičkom stanju i ne zahtijevaju medicinsku pomoć, dodao je.

Ističe da je to šok za njih, otac je '90. godište, a dijete 2013. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u potrazi.

Poručio je građanima da ne izlaze na more tijekom jakog vjetra, posebice ne s malim djetetom. Apelira na praćenje meteoprognoze. 

Pronađena SUP daska

Sinoć u 20.40, službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv iznajmljivača rekreativnih plovila iz Klenovice, koji je javio o kašnjenju u povratku dvoje gostiju, državljana Republike Njemačke, nakon što su toga dana oko 17.00 isplovili na dasci za veslanje (SUP) u smjeru otoka Krka na kupanje. Informacije o svrsi i smjeru veslanja nestalih dojavitelj je saznao od supruge i majke nestalih, koji su se upustili u veslanje unatoč činjenici da je tijekom cijeloga dana u Velebitskom kanalu puhala bura.

Odmah nakon dojave obavijest o nestanku proslijeđena je Lučkoj kapetaniji Rijeka i mjesnoj nadležnoj Lučkoj ispostavi Novi Vinodolski, a u traganje su angažirane jedinice Pomorske i aerodromske policije Rijeka te Obalne straže RH.

Sinoć i noćas službenici LI Novi Vinodolski i PPAP Rijeka izvršili su površinsko traganje za nestalima uz obalni rub, od Vrbnika do Male luke. Također je pretražen dio akvatorija Velebitskog kanala između Smokvice i otoka Krka, a traganje je zbog smanjene vidljivosti i vremenskih uvjeta privremeno obustavljeno noćas oko dva sata i nastavljeno je jutros, 10. srpnja od 5.00.

Jutros oko 10 sati pronađena je SUP daska s jednim veslom, sa istočne obale otoka Krka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!